Julbröd



De här bröden har blivit tradition i våran familj att göra till jul.

Ingredienser:

5 dl mjölk
50 gram jäst
100 gram rumsvarmt margarin/smör
2 tsk salt
2 msk ljus sirap
12-12 dl vetemjöl

1. Värm mjölken till 37 grader. Smula under tiden jästen i en bunke. Häll över mjölken och se till att jästen löser sig.

2. Tillsätt smör, salt, sirap och mjöl. Arbeta degen smidig. Om du orkar blir den bättre ju längre du håller på. Har du assistent: låt den stå ett bra tag.

3. Jäs under duk i 45 minuter.

4. Sätt ugnen på 250 grader. Kavla ut degen (cirka 0,5 cm tunn. På bilden ovan har jag gjort dem extra tjocka). Stansa ut hjärtan på ett pepparkaksmått. Läg dem på bakplåtspapper. Nagga dem med en gaffel och pudra över mjöl.

5. Grädda mitt i ugnen i 5-7 minuter (något längre om du gör dem så tjocka som jag gjorde den här gången).

6. Låt svalna på galler, med en bakhandduk över.







Om du vill att de skall räcka ett slag bör du göra minst dubbelsats.

Kommentarer



Name Mail Blog

Trackback