Giftig bröstmjölk



Lika inne som det var för några år sedan att dricka latte som nybliven mamma är det idag att träna.

Att träna är naturligtvis nyttigt. Men många kombinerar det med någon form av mer eller mindre extrem diet, samtidigt som de ammar, trots att rekommendationen är att inte gå ner i vikt under amning.

Bröstmjölk innehåller alltid en mängd av de kemikalier som en kvinna har exponerats för och lagrat i sin kropp. Enligt WHO ligger ammande spädbarns dagliga intag av dioxiner och PCB:er för högt, även om de under de senaste årtiondena har minskat. Giftnivåerna sjunker också under amningsperioden (giftmängden är alltså mindre i slutet av amningsperioden än i början). Amning är trots gifterna det nyttigaste för ditt barn.

Det går på flera sätt att minska gifterna i mjölken. Som gravid eller ammande bör du därför inte utsättas för exponering av färg, lim, fläckbortagningsmedel, nagellack, bekämpningsmedel eller bensinångor. Du bör inte kemtvätta dina kläder. Det är till fördel att äta produkter långt ner i näringskedjan (grönsaker och baljväxter innehåller mindre mängd gift än kött och fisk). Maten du äter bör vara kravmärkt (framförallt köttet).

Att äta som vanligt och ändå gå ner i vikt vid amning är naturligt och inte farligt. Att däremot aktivt försöka minska vikten medan du ammar är direkt skadligt för barnet. I många bloggar läser jag saker i stil med: "Jag äter näringsrikt, så det är ingen fara för mitt barn". Faran är dock att när du går ner i vikt frigörs miljögifter som finns lagrade i kroppsfettet. Miljögifterna går då över i bröstmjölken. Att aktivt gå ner i vikt är därmed direkt skadligt för din ammande bebis. Du utsätter ditt barn för en sämre hälsa då du som ammande mamma väljer att banta.

Kommentarer

Tina - Minnas mamma

Jättebra inlägg! Det här känns det som att många har missat och överallt läser man om folk som hårdbantar och ammar och är så glada att amningen hjälper till...

10:20:41 / 2011-11-23 - http://hejtina.blogg.se/

Helena

Vilka fina bilder du har i din blogg.

10:22:28 / 2011-11-23 - http://helenaskvarter.blogg.se/

ENDENISE - Mamma till 2 i December

sv: tack så mkt för länken, ska läsa lite senare idag :) kram

10:38:17 / 2011-11-23 - http://endenise.se

ENDENISE - Mamma till 2 i December

sv: tack så mkt för ditt svar! Kram

12:19:25 / 2011-11-23 - http://endenise.se

Melissa - Mamma Till Vincent&Linus

åh va skönt för er å slippa gå ner i tvättmaskin =)



de lät som en grej dom borde införa här hos oss för de är inte många som städar efter sig

12:38:27 / 2011-11-23 - http://OoOMelissaOoO.blogspot.com

Tina - Minnas mamma

Eller hur! Man har lång tid på att träna och äta alldeles för lite och gå ner i vikt, men medan barnen ammar kan man ju faktiskt tänka på barnen. Tycker jag iaf!

22:08:07 / 2011-11-23 - http://hejtina.blogg.se/

Viola

Det är synd att inte fler vet om det här tycker jag. Man har ju all tid i världen att banta senare liksom.

23:25:03 / 2011-11-26 - http://mummyfied.blogg.se/



Name Mail Blog

Trackback