Linsbiffar med jordnötter, tomatkompott och gräddbakad sötpotatis
På begäran av Marlene. Jag hoppas att Allt om Mat inte stämmer mig. Därifrån kommer nämligen originalreceptet. Och det här är i stort sett identiskt.
Linsbiffar med jordnötter:
2 dl gröna linser
1 liten gul lök
0,5 dl jordnötter (salta)
0,5 dl potatismjöl
Knappt 1 tsk salt
2 krm peppar
Smör till stekning
Tomtakompott:
2 stycken schalottenlökar
250 gram körsbärstomater
1 tsk olivolja
2,5 dl vispgrädde + mjölk (blanda för att slippa matlagningsgrädde med e-ämnen)
1 tsk vitvinsvinäger
1 msk farinsocker
0,5 dl salt
1 krm peppar
Gräddbakad sötpotatis:
1 kg sötpotatis
2,5 dl vispgrädde + mjölk
1 vitlöksklyfta
1,5 tsk salt
Gör så här:
Biffarna:
1. Skölj linserna. Koka dem i 15 minuter. Häll av vattnet.
2. Mixa linserna nästan släta.
3. Skala och hacka löken, grovhacka jordnötterna och blanda med linserna. Blanda i potatismjöl, salt och peppar.
4. Forma åtta biffar. Stek cirka tre minuter på varje sida.
Tomatkompott:
1. Skala och hacka löken. Halvera tomaterna.
2. Fräs löken.
3. Tillsätt gräddblandningen, vinäger, socker, salt och peppar. Koka ihop.
4. Tillsätt tomaterna. Koka ytterliggare någon minut på svag värme.
Gräddbakad sötpotatis:
1. Sätt ungen på 225 grader.
2. Skiva sötpotatisen i 0.5 cm tjocka skivor.
3. Blanda grädde, mjölk, pressad vitlök och salt.
4. Baka i ugnen i en halvtimme.
Linsbiffar med jordnötter:
2 dl gröna linser
1 liten gul lök
0,5 dl jordnötter (salta)
0,5 dl potatismjöl
Knappt 1 tsk salt
2 krm peppar
Smör till stekning
Tomtakompott:
2 stycken schalottenlökar
250 gram körsbärstomater
1 tsk olivolja
2,5 dl vispgrädde + mjölk (blanda för att slippa matlagningsgrädde med e-ämnen)
1 tsk vitvinsvinäger
1 msk farinsocker
0,5 dl salt
1 krm peppar
Gräddbakad sötpotatis:
1 kg sötpotatis
2,5 dl vispgrädde + mjölk
1 vitlöksklyfta
1,5 tsk salt
Gör så här:
Biffarna:
1. Skölj linserna. Koka dem i 15 minuter. Häll av vattnet.
2. Mixa linserna nästan släta.
3. Skala och hacka löken, grovhacka jordnötterna och blanda med linserna. Blanda i potatismjöl, salt och peppar.
4. Forma åtta biffar. Stek cirka tre minuter på varje sida.
Tomatkompott:
1. Skala och hacka löken. Halvera tomaterna.
2. Fräs löken.
3. Tillsätt gräddblandningen, vinäger, socker, salt och peppar. Koka ihop.
4. Tillsätt tomaterna. Koka ytterliggare någon minut på svag värme.
Gräddbakad sötpotatis:
1. Sätt ungen på 225 grader.
2. Skiva sötpotatisen i 0.5 cm tjocka skivor.
3. Blanda grädde, mjölk, pressad vitlök och salt.
4. Baka i ugnen i en halvtimme.
Kommentarer
Sanne - Mamma till Lykke
Ja det ska bli kul :-)
Mamma Marlene
Vi har ALDRIG ätit linser i vår familj innan. Vilka typ av linser ska det vara? Mmmmm låter ju såååå gott! Perfekt mat för min lite känsliga mage också.
Trackback