En vardagskvällKvällen har än så länge mest bestått av matlagande, diskande och handlande. Mannen sitter och jobbar, så jag tror att jag skall fortsätta med mina annonser på Bokbörsen. Jag har redan sålt några. Och annonserna på Tradera går framåt. Skönt. Vi behöver verkligen göra oss av med saker som vi inte använder.

Jag borde städa sovrummet också, som är överfullt, eftersom jag har alla mina grejer här. Men först skall jag nog slänga ihop en leklera till barnen, så att vi har någonting att göra imorgon.

Nytt i barnkammarenLilla trollet har slutat sova i spjälsäng. I väntan på en ny säng sover hen på en madrass på golvet, eller i Stora trollets säng.Stora trollet fick välja en ny matta till barnkammaren. Den blev rosa - givetvis!Lilla barnkammarbordet har också fått en ny duk.

Barnkammaren verkar med andra ord ha förvandlats till ett rosa rum.

ÖverflödStora trollet älskar leksakskataloger. Hen sitter och tittar länge länge och ropar att hen önskar sig än det ena och än det andra.

Jag har en kluven känsla inför önskningarna. Jag gillar att handla. Jag gillar att ge saker till barnen. Jag vill se barnen glada. Samtidigt är vi noga med att barnen bara skall få saker (undantag kläder och pedagogiska saker), och jag mår alltid dåligt när jag tänker på hur det går ut över miljön och andra människor när vi shoppar.

För många handlar julen om att handla, handla, handla. För mig handlar julen främst om alla förberedelser, om alla dofter och smaker, om att vara tillsammans bara vi i familjen. Våra barn är de enda barnbarnen på min mans sida , därför överöses de med presenter. Det gillar inte jag och mannen. Varje gång vi träffar hans föräldrar skall vill vi inte att barnen får presenter. Julen skall inte handla om ett hav av nya leksaker. Så vill vi inte ha det. Det här har blivit ett känsligt ämne; alla håller inte med oss. Tyvärr.

 

Vi förväntas vara tacksamma när vi får saker till våra barn som vi inte vill ha. Det handlar inte om att vi är kräsna, utan om att vi inte vill tära på miljön. Vi vill inte heller att våra barn skall leva i ett hav av överflöd, vi tror inte att det är nyttigt. Helst skulle jag inte vilja konsumera fler barnsaker alls, men det finns ju så mycket fin, gulligt och kreativt som jag blir så sugen på. Det är nog dagens i-landsproblem för mig.

GrötI en och en halv vecka har jag ätit gröt till frukost. Annars äter jag sjukt många smörgåsar. Kruxet är bara att jag egentligen inte gillar gröt. Med bär på går det dock bra. Tur att min pappa har fyllt hela vårfrys med bär som han har plockat.

1 decemberMin plan är ju att göra en adventskalender där varje dag består av en lapp (och kanske en sak som skall användas) där det står en julförberedelse som vi skall göra under dagen.

1 december skall den här pixiboken (för övrigt Loppis-fyndad) ligga. På lappen skall det stå att vi skall göra i ordning korgen med julböcker.De här böckerna har jag loppisfyndat (bortsett från Barbapapa som jag hittade på bokmässan) till årets korg. Lite fler finns i jullådan.Så här såg förra årets adventsbokskorg ut. Korgen tar vi fram varje eftermiddag, och läser en bok samtidigt som vi äter mellanmål och tänder vårt änglaspel.


"Nya" kläder

Kläder som köpts på halva reapriset, och som lilla trollet nu har vuxit i:

I källarens klädlåda hittade jag och så en reafyndad pyjamas till stora trollet:


Tradera


Nu har jag lagt upp en mängd annonser på saker som skall säljas, som jag hoppas att vi blir av med till något vettigt pris.

Stora trollet har varit iväg på äventyr med sin pappa. Så det var bara jag och lilla trollet som var hemma. Lugnt och skönt. Så blir hela nästa helg, då pappan och stora trollet åker iväg till farföräldrarna. Jag skall njuta med lugna kvällar, och sköna promenader har jag tänkt mig. Och förhoppningsvis kunna göra i ordning paket till sålda saker på Tradera och Bokbörsen.BevvanDet här blev dagens Tradera-vinst. Nu är vintern räddad!

Under veckan skall jag själv försöka sälja lite grejer på Tradera. Först måste jag bara hitta kamerasladden.

Hos ENDENISE


"Jag tävlar hos ENDENISE om 500kr på IoB-butiken. Tävla HÄR du med"

Om jag vunnit hade jag valt de här till lilla trollet:och en sådan här till stora trollet:kanske en uggla? Eller en mus? Eller en pingvin? Eller en humla? Många fina.

Välkommen hem till ossVår vagn står oftast och blockerar vägen in.Än så länge är det kalt. Vi har fortfarande inte kommit i ordning sedan flytten.Rakt fram ligger trollens rum.Barnböcker har vi ingen brist på. Många står utanför trollens rum.Skohyllan är i regel överfull.

En dag i tvättandets tecken

Idag är det tvättid. Förra veckan hoppade vi över vår tvättid i tvättstugan, så ni kan ju gissa hur mycket tvätt här är. Tänk en normal familj med två barn och sedan lägger du till tygblöjor, tygtvättlappar och handdukar vid blöjbyten, lägger till alla extra kökshanddukar som går när man lagar all mat från grunden (jäshanddukar går det åt många här, och barnen har en sagolik förmåga att kladda ner dem, så att de behöver tvättas mellan varje gång), dessutom går det fler vanliga handdukar när man är hemma hela dagarna.

Imorgon lär dagen bli kul också, eftersom jag stryker eller manglar allt utom underkläder, strumpor och handdukar. Det blir skönt när allt är på plats igen i alla fall.

Jag ska också passa på att ta upp kläder i storlek 86, och se vad vi har.

Planen för dagen är också att hitta sladden till kameran, så att jag kan föra över bilder igen.

Som tur är är det molnigt, så jag lär ju inte vara sugen på att vara ute så mycket


Bablett

Mitt stora lilla troll vill börja dansa balett (eller bablett som hen säger). Jag vill uppmuntra det i allra högsta grad. Jag har alltid fascinerats av balett och velat dansa det själv.

Hela dagen har gått i balettens tecken: Vi har sett Black Swan, och dessutom bokat balett-biljetter (som en bröllopspresent från mina systrar) innan jul. Hurra! Törnrosa på Operan blir det.


Kvällspromenad längs med havet

Jag smet från nattningen och tog mig 40 minuters promenad längs med havet. Härligt! Jag förstår inte hur jag kunde spendera fem år i inlandet. Fast jag gillar inlandsklimatet bättre visserligen. Fina vintrar, och inte så råkallt.

Nu väntar vi på att barnen skall somna, sedan blir det filmen som inte hanns med igår. Det skall bli skönt att bara ligga på sängen, och se på film. Men först skall barnen somna, och mannen sluta prata i telefon. Kanske borde jag städa sovrummet så länge (det enda rummet jag inte hann med igår, innan vi invaderades av syskonbarnen).


Att vara hemmafru

Klockan tre åt lilla trollet lunch: uppvärmd pizza och bröstmjölk. Jag får nog skärpa mig om jag ska kunna fortsätta kalla mig hemmafru!

Att leva billigt

Vi lever på en lön. Vi bor i en dyr lägenhet (den slukar närmare halva lönen). Det fungerar. Det gäller dock att inte betala onödiga pengar, om man samtidigt vill ha råd att unna sig någonting:

Tipsen är:

- Ät säsongsbetonat (helst sådant som du kan plocka gratis i skogen eller på någon bekants träd (här lever vi på frukt från mina föräldras fruktträd och bär som de plockar i skogen åt oss), men även i affären är det billigare att välja säsongsbetonat. Det är dessutom mmiljövänligt!- Ät vegetariskt (bönor, linser och rotfrukter är billigt). Det är dessutom miljövänligt!- Låna böcker, filmer, skivor och tidningar på biblioteket.- Lusläs reklambladen. Fynd går det alltid att göra.

- Anmäl dig till gratissidor som Buzzador och Smartson.- Handla barnkläder begagnat (Loppis och barnmarknader är i regel billigare än begagnat affärer och Tradera).- Handla annars barnkläder på halva rea-priset (Jag har då gett 15 kronor för tröjor, 99 kronor för regnställ, 45 kronor för galonbyxor, 49 kronor för skor, 15 kronor för badkläder, 5 kronor för strumpor osv.).- Köp barnböcker begagnat (Jag betalar 30 kronor för 5 stycken böcker i begagnat affären här. Oftast ser böckerna ut som nya. De flesta skänker nämligen inte bort böcker som de gillar och har läst många gånger).- Köp billigt, sälj dyrt (Jag köpte Boken om Bella och Gustav för 6 kronor häromveckan, och har just sålt den för 50 kronor på Bokbörsen. Efter avgiften har jag tjänat 24 kronor).

- Prenumerera på billiga prenumerationer för att få bra saker (För 88,50 kronor fick jag till exempel tre nummer av MAMA samt Mascara från Face Stockholm, bareMinerals puderfoundation och en Pingu-film).

- Köp leksaker när det är bra pris. BR Leksaker brukar ha fantastiska reor i januari och augusti (där köper vi Duplo, Brio-tåg, Sylvanian families osv).- Även om du inte handlar mycket vinner du på att ha klubb-kort (se bara till att be dem ta bort krediterna). På sistone har jag fått 25 kronor + 12 gratis bullar + 1 gratis paket kaffe från ICA, 100 kronor på Hemtex, 50 kronor på Åhléns, 50 kronor på Lindex.

Ja tack, igen!


"Jag tävlar om ett presentkort på 250kr från Barnkällarn hos Sara, tävla här du med!"

Ja tack!


Vinn presentkort med 500:- att handla för hos Kiddoz.se!
Tävlar gör du här hos Cim

Hade jag vunnit hade jag valt figurer till en sångpåse till barnen.

Den orättvisa föräldrapengen

Som studerande mamma har jag lägsta föräldrapeng.

Jag har sedan jag fyllde arton fram till jag fick barn jobbat varenda ledig tid. Min längsta (obetalda) semester var 2 veckor då jag och sambon åkte på (vår enda) utlandssemester. Jag pluggar heltid (och ibland dubbel heltid), jag jobbar extra enstaka dagar. Trots det är min föräldrapeng så låg den kan vara. När jag tar ut fem dagar i veckan ligger den på knappt 2700 kronor (jag kan inte ta fler dagar, eftersom jag också pluggar).

Samma föräldrapeng får tonåringar som får barn. Dessa mammor (och pappor) skall bli försöjda av sina föräldrar. På 3600 kronor (föräldrapeng sju dagar i veckan) + ett barnbidrag täcker gott och väl utgifterna för ett spädbarn. 4650 kronor täcker dock inte utgifterna för en vuxen plus ett barn.

Jag förstår inte hur Staten har tänkt. Det gynnar samhället att vi får barn tidigt (dock inte som tonåringar). Hur kommer det då sig att vi missgynnas ekonomiskt? Varför är en del berättigade så mycket högre föräldrapeng? Är deras barn jobbigare?

Som exempel:

På dagis fanns Emma. Hon jobbade och fick sedan ett barn. Efter att ha varit barnledig med storasyster pluggade hon samma utbildning som jag. Innan hon fick lillasyster valde hon att vara hemma en månad. Jag valde att läsa på dubbel helfart (trots en riskgraviditet, som läkaren ville sjukskriva mig på heltid för) - av ekonomiska skäl. Emma får full föräldrapeng, eftersom hennes SGI varit skyddad när hon pluggat.

På dagis fanns också Emelie. Hon förlorade sitt jobb när hon väntade första barnet. Efter att barnledigheten var slut var hon arbetslös ett halvår, jobbade några månader, och var sedan arbetslös ett år. Emelies SGI är skyddad eftersom hon gick på A-kassa. Medan hon har varit hemma och sett på TV-serier och slappat (enligt hennes egen facebook-status) har jag bott ensam med två barn, pluggat på dubbelhelfart och vikarierat på min praktikplats. Hennes föräldrapeng är långt mycket högre än min.

Jag tycker inte att det är rättvist! Jag vill se en lägsta föräldrapeng för myndiga personer, och en för omyndiga/de som inte gått ut gymnasiet. De som endast skall försörja barnet behöver inte lika hög inkomst (och inte heller pengar för förlorad inkomst).

Du som har 80% av din vanliga lön. Var glad att få gå hemma med 80% av din vanliga inkomst. Det skulle jag göra med glädje.

Tycker du att det är rättvist att studenter får lägsta föräldrapeng?


Ändrade planer

Dagens planer förändrades lite. Vi fick besök av min syster, hennes två barn och hennes svärmor istället. Det var en trevlig dag, med lekplatsbesök och lek. Efter det gick vår lilla familj till biblioteket och lånade en massa nya böcker.

Nu är båda barnen i säng, efter lite tittande på Totte-film. Den lilla sover. Den stora förhoppningsvis snart.

Jag och mannen skall se Black Swan har vi tänkt oss. Den lånade vi gratis på biblioteket. Billigt och bra.

Vad som också var billigt och bra var att systern hade med sig en hel påse kläder till vårt lilla troll, som är mellan hennes barn i ålder. Nu ligger hen och sover i en "ny" pyjamas. Lila med mumintroll, och mycket snygg.

Dagens planer

Förmiddag:

- plocka undan i köket och vardagsrummet
- städa hallen
- ringa bvc och meddela att vi flyttat
- boka balettbiljetter till jul
- Bädda
- Laga lunch (mannen kommer hem och äter!)

Eftermiddag:

- Gå till biblioteket, och kanske lekplatsen

Kvällen:

- Gå en promenad, utan barn.
- Stryka och vika in all tvätt
- Maila angående uppsats
- Kanske sy någonting?

Adventsplaner(På Åhléns finns den)

Den här kikade jag in i går till min adventskalender idé. Fast luckorna är egentligen lite små. Och hur många år håller papp?

Jag har tidigare spanat in den här i trä:Så här snygg kan den bli:(den senare kommer från Panduro).

Egentiden som blev barntid

Det blev inte så mycket egentid igår. Istället åkte jag med mannen och barnen och tittade på djur.Efter det tog jag mig i alla fall en liten stadstur och köpte lampan till vardagsrummet, och klistermärken till barnen.

Idag har det varit en lugn dag: lite lägenhetsfix och lek. Nu nattar mannen barnen, tidigt, sedan skall han jobba. Frågan är om jag skall plugga, eller se en film?

Lamp-drömmar

Idag har jag ledig dag. Snart skall jag in till stan en runda. Barnen skall på museum.

Själv tänkte jag titta efter den här Åhléns:för nu börjar det bli för mörkt att vara utan vardagsrumslampa.

Kvällen än så länge

Status för en kvart sedan: Trötta och hungriga barn. Barn som glömmer att gå på pottan. Hostiga barn som är ynkliga. Försenad pappa. Smått förkyld mamma.

Status nu: Pappa och barn ute och köper hem pizza! Glad och nöjd mamma vid datorn.

Imorgon har jag blivit lovad tid på egenhand. Pappan och trollen skall göra någonting själva. Idag skall det ätas pizza. Sedan kanske ses en film (bilbioteket lånar ut gratis här till skillnad från i vår gamla stad), eller kanske läsa nya Mama-tidningen.


Blå elefantTips: Finaste leksaksaffären Blå Elefant har ingen frakt för tillfället.

Använd koden: biea1421

Kakor


"Jag är med och tävlar om ett presentkort värt 300kr från 
presentbutikkonstfull inne hos Mamma Evelina"

Om jag vann skulle jag välja dessa:
Att välja

När jag går in på en ny blogg är de första katogorierna som jag älskar att titta på: om det går att läsa om barnets dop (dels för att jag är extremt intresserad av namn, och dels för att jag gillar att titta på om ni lagt ut bilder på doppresenterna), om ni har bilder på ert hem - allra helst på barnkammaren.

Vad läser ni först?


En rosa riddare(Lindex)

Det pratas mycket om könsneutrala kläder. Det finns en trend, bland vissa föräldrar, att bära barnen i sjal, använda retrokläder, tygblöjor och könsneutrala kläder. Ofta är de könsneutrala kläderna färggranna och slitstarka. Det fungerar bra för små barn. För stora barn är det däremot svårare. Skulle du vilja ha slitstarka klarröda byxor på jobbet varje dag?

Jag tror inte att skolbarn heller vill ha det. Därför gäller det att våga bryta gränserna, att låta alla barn, både pojkar och flickor, använda alla sorters kläder. Varför inte blanda kläder. Det går faktiskt att ha svart Blixten-tröja till rosa tyllkjol.

Gratis är gottJag har precis varit och hämtat ut två förpackningar grönsaksbuljong, som skall testas för Smartson. Vårt Ica bjöd även på en påse kanelbullar och ett paket kaffe för att vi är nyinflyttade. 78 kronor gratis mat kom jag därmed hem med. Dessutom bjöds lilla trollet på banan. Hen ropar: "Nan" så fort vi kommer in i affären, eftersom hen vet att det brukar bjudas på det.

Här kan bli en lång kväll. Än sover inga barn, och mannen städar. Själv sitter jag, som ni märker, här. Skönt.

Imorgon blir det också en lugn dag. Litet hostigt barn bör inte stoja för mycket. Stort barn något uttråkat. Vi får se vad vi kan hitta på. Kanske en leklera?

En hostig dag

Här är det hostigt, snuvigt, men intensivt. Lilla trollet blir förkyld så fort hen är i närheten av någon liten basilusk. Nu har det sovits hela förmiddagen, efter att ha hostat upp all sin frukost. Stackars liten. Till lunch blev det våfflor och hallon. Allt för att muta henom, som helst bara vill ägna dagen åt att amma idag. Mamman har dock inte tillräckligt med mjölk för att täcka hela dagsbehovet för en 1,5-åring, förmodar hon. 

 
Om jag hade varit stad vid kassa skulle jag ha köpt den här tygvåfflan till trollen.


Kladdkaksmuffins - recept

Här kommer receptet! Det räcker till 12-15 muffins.100 gram smör
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl mjöl
4 msk kakao
1 krm salt
3 tsk vaniljsocker

Blanda ihop torrvarorna. Blanda i ägg och smält smör. Grädda en dryg kvart i 175 grader.

Presenter i överflödHär har precis min presentlåda sorterats. Jag har sorterat ut sådant som jag kan sälja av. Här ligger nämligen alldeles för mycket saker. Här finns drivor med böcker, några filmer, några sago-skivor, några spel, några pussel, mycket Sylvanian families, lite små figurer, bilar, båtar osv. osv.

Jag har en gedigen samling saker köpta till en bråkdel av ordinariepris på olika reor och rabatter. Frågan är om jag någonsin kommer att tlmma lådan, så många barn känner vi ju inte.Blivande datoringenjör?

Här skulle det uppdateras, med bilder, men något barn har lyckats petasönder kortläsaren. Återkommer med andra ord senare när jag lyckats lösa det.

Nu skall jag och stora trollet städa. Lilla trollet sover för andra gången idag. Hen är förkyld. Frågan är dock om hen kommer att sova i natt?

Lars Winnerbäcks barnbokNu har boken som Lars Winnerbäck illustrerat kommit ut. Själv tycker jag att bilderna skulle gjort sig bättre i någonting annat än en barnbok. Här kan du också kika.

Fina morgon

Morgonen än så länge:

- Cykeltur ner till hamnen i ösregn
- En halvtimmes barnledighet
- Lekande barn
- Nybakat bröd
- Kaffe

Nu planerar vi för en biblioteksvända. För övrigt upplyste treåringen mig om att bibliotek slutar på O-T-E-K precis som apotek. Dags att lära sig läsa på riktigt kanske? Hen är nog snart på gång skulle jag tro.

Nu skall jag plocka fram flaggan, för här skall ske lite firande.


Kladdkakmuffins

Här skall det bli onyttigt fika ikväll!

UgglaI samarbete med
interiora och www.emmzien.blogg.se
tävlingen avslutas 26 oktober.

Min äldsta syskonbarn älskar ugglor. Det här skulle vara en fin julklapp.

Att julbaka utan socker

Mina barn får i stort sett inte lov att äta någonting med socker i, undantaget ketchup (för det lärde sig den stora att äta på dagis), lingonsylt och ättiksgurka. Att inte använda socker är en utmaning för en mamma som älskar att baka. Stora barnet vet mycket väl vad glass, godis, kakor och bullar är. Hen vet också att det inte är för barn. En del kanske tycker vi är för hårda. Själva tycker vi att det är en god gärning för barnen.

 

A tt ersätta hälften av mjölet i våffelsmeten med grahamsmjöl går utmärkt. Att till det servera hemgjord sylt, helt utan socker, går utmärkt. Kokar man bär med endast vatten håller de längre än vad du kanske tror i kylen. Här går de åt snabbt till havregrynsgröten på morgonen, eller som efterrätt till barnen. Tur att jag trivs som hemmafru, och med att koka sylt. Annars kan dessa våfflorna serveras med margarin och ost.

Snart kommer en större utmaning: att julbaka. Förra året fick den dåvarande 2,5-åringen smaka en liten liten pepparkaka på julafton och på lucia, men föredrog clementiner. I år vet jag inte hur vi ska göra. Givetvis kommer vi att baka en massa goda brödsorter som kommer vara goda med smör och ost till eftermiddagsfikat. Men visst måste vi väl baka pepparkakor? Det är ju så roligt!


Ellos jul

Ellos har nu fått in sina julsaker.

Bebislakan


Jag tävlar hos endenise.se om ett bäddset från Lillakotten.
Tävla HÄR du med!

De här skulle jag väldigt gärna vilja vinna till mitt lilla syskonbarn som snart kommer.

Ösregn - igen
Därmed består dagens planer av:

- att plocka undan
- lägga in en tvätt
- baka bröd
- stryka och vika in tvätt
- gå till biblioteket

Sen skall jag försöka tänka ut något pyssel som jag och barnen kan göra. Någon som har någon idé?


PastagratängAtt blanda ihop pastagratäng med rester går utmärkt. Här baldade jag pasta med morotssås, majs, créme fraiche, gräslök och ost.

Lilla trollets ytterkläder


Det blev ingen mössa till stora trollet, men väl till det lilla. Hens ytterkläder ser nu ut så här.

Alla kläderna kommer från Lindex.


Håkan Juholts egna ord

Jag har sedan 1994 lämnat alla uppgifter skriftligen till Riksdagen som ersätter för dubbelt boende. Mitt hem är i Oskarshamn. Jag har varit säker på att jag gjort rätt. Ingen har sagt att jag gjort fel. För en mån sedan fick jag besked att jag gjort fel. Sedan dess har jag gjort allt jag kan för att göra rätt, men förgäves. Igår sa Riksdagen att de inte hade något krav på mig. Väldigt förvirrande, trots det betalade jag det kvällstidningarna tyckte jag borde göra. Jag har aldrig försökt lura någon. Är inte felfri alls, men just i den här frågan har jag hela tiden försökt göra rätt.

Sockerfri glassMixa:
2 mangofrukter
1 banan
5 dl naturell yoghurt

Ställ in i frysen. Rör om några gånger, och låt stå minst åtta timmar.
Nu är det jul igenÅhléns har nu lagt ut sina julsaker på hemsidan, och jag börjar bli väldigt sugen på julförberedelser.

Namnstatistik

Jag är extremt intresserad av namn, och följer noga namnstatistiken varje år.

De tio vanligaste flicknamnen
:
Maja
Alice 
Julia 
Linnéa
Wilma
Ella
Elsa
Emma
Alva
Olivia

De tio vanligaste pojknamnen:
Oscar
William
Lucas
Elias
Alexander
Hugo
Oliver
Theo
Liam
Leo

Flicknamn som ökar mest:
Tove
Minna
Novalie
Ellie
Juni
Livia
Majken
Leia
Maria
Tilde
Lilly
Tyra
My
Olivia
Freja
Isabella
Vera
Ingrid
Greta
Edit
Melissa
Annie
Signe
Märta
Liv

Pojknamn som ökar mest:
Frank
Elvin
Milo
Harry
Charlie
Love
Eddie
Julian
Valter
Elton
Hjalmar
Theodor
Theo
Melker
Ebbe
Maximilian
Noel
Milton
Ivar
Liam
Alfred
Noah
Elis
Svante
Ali
Mina egna barn har vanliga namn. Dock inte för sin ålder. Det år stora trollet fick sitt namn var det 19 andra barn som fick samma namn. När lilla trollet fick sitt namn var det färre än tio barn som fick det namnet.

Hur tänkte du när du valde namn till ditt barn?

Juholt. Igen.


Hela hetsningen kring Håkan Juholt känns befängd, så här ser Riksdagens sida om övernattningsbostäder ut idag.

 

 

Fram till den 10 oktober (!) skall den ha sätt ut så här:

 

Vad jag förstår bör Juholt då med andra ord inte vara anklagad för någonting. Just vad man kan förvänta sig av en kvällstidning.


En härlig dag

Här har det varit en lugn dag. Vi har hängt i skivaffär, druckit kaffe, umgåtts med syster med sambo, varit på lekplats. Underbar höstsol och alldeles lagom varmt. Glada barn. Och inga krav.

Nu ligger sambon på soffan. En bok han fått av mig, som han inte hunnit läsa trots att det var flera månader sedan. Jag lägger upp annonser på nätet. Här skall det säljas grejer. Jag har tröttnat på utgifter och inga inkomster. Här skulle behöva rulla in lite pengar.

Appropå pengar så fick vi i alla fall en 50-kronorscheck på Lindex. Hurra! Den skall bidra till en ny vintermössa till Stora trollet hade jag tänkt. Helst den här:


(från Lindex)

Att tänka på andra

När vi handlar diskmedel, tvättmedel, tvål, schampoo osv väljer vi alltid miljömärkta produkter. En favorit är Lushs honungstvål. Den luktar ljuvligt. Alla lushs andra tvålar är vegetabiliska (honungstvålen är givetvis inte vegetabilisk).

Kikärts- och purjolökssoppa1 burk kikärtor
1 purjolök
1 potatis
Olivolja
Smör
2 vitlöksklyftor
Salt och peppar
1 liter vatten
1 grönsaksbuljongstärning
Parmesan


Fräs purjolök och vitlök i smör och olja. Salta.

Lägg i tärnad potatis och kikärtor.

Tíllsätt vatten och buljong och sjud i en kvart.

Puréa hälften av soppan och blanda med den del som du inte puréar.

Servera med rivenparmesan, olivolja och svartpeppar.


SöndagsstressGod morgon,

Idag skall vi göra ett nytt försök med att köpa pulka och fixa lite andra småärenden. Men först en lång frukost, och lite lek.

Söndagar är en sådan där jobbig dag, då allt restrerande för veckan skall fixas. Därför har jag aldrig tyckt om söndagar.

En kvällHär har det varit en lugn kväll. God mat, glada barn och trevliga vänner. Nu diskar mannen. Jag har uppenbarligen smitit.

Dagen var på samma nivå. Barnen lekte med sin moster.

Imorgon blir det åter till vardagen med lite fixande.

Potatissoppa8 potatisar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl vatten
6 dl mjölk
1 grönsaksbuljongtärning
Salt & peppar

1. Skala och tärna potatisen. Skala och finhacka löken och vitlöken.
2. Fräs lök och vitök i smör, utan att det får färg. Tillsätt potatis, mjölk, vatten och buljong.
3. Låt soppan koka minst 10 minuter tills potatisen blivit mjuk. Salta och peppra.
4. Mixa soppan slät.

Här serveras den med parmesan riven på.

Dags att gåDags att gå till tandläkaren. Skall bli spännande att se om lilla trollet går med på att gapa, eller om hen gör som Lotta på Bråkmakargatan?

TrollrumHär bor våra små troll. Det är precis en sådan barnkammar som jag inte gillar - mycket färgglada saker, och billiga IKEA-lösningar. Så får det se ut tills vidare. Snart skall den inredas - då skall lilla trollet få en egen säng. Tavlorna har inte kommit upp på väggarna. Med en liten lägenhet är dock Trofast-lådssystemet utmärkt (även om det är ganska fult).

Nu är i alla fall hela lägenheten städad, barnen är i säng, kvällsmaten lagad och äten. Jag har precis laddat hem VLC, och hoppas att vi skall orka se en film. Vi har ingen tv, så det var ruskigt länge sedan.

Imorgon skall även jag och trollen upp tidigt. Lilla trollet skall på sitt första tandläkarbesök.

Snart blir jag moster
Det här ligger och väntar på att ett litet kusintroll skall födas.

Tips från en småbarnsmammaJag torkade golvet innan lunchen. Nu skall jag göra det igen.

SmoothiesSmoothies gör vi ofta här. Som mellanmål, som fika, som helgmys. Barnen älskar det.

Oftast mixar vi bara halvfrysta bär med naturell yoghurt (vill man lyxa till det, och söta det: använd litelite honung, eller lite outspedd apelsinjuice).

Bärsmoothie:

1 dl frysta bär (förslagsvis blåbär)
En halv banan
1 dl naturell yoghurt
Lite mjölk

Exotisk smoothie:

2 dl apelsinjuice
En halv avokado
En dryg deciliter tärnad mango

Jordgubbssmoothie:

1 dl jordgubbar (helst färska)
1 banan
0,5 dl havregryn
2 dl mjölk

Stora trollet tittarStora trollet testade kameran på det tråkigaste stället i hela vårt område.

Varför?

Usch, jag har ingen lust att plugga mer. Jämt krånglar det. Det verkar för sent att få handledning till uppsatsen. Och jag vågar inte driva igenom uppsatsen ensam, även om jag tror mig klara av det. Varför hörde jag bara inte av mig tidigare?

Jag tror dessutom att jag tvingas börja betala av mitt csn om jag inte pluggar den här terminen. Det finns det inte ekonomisk möjlighet till. Suck. Jag får väl skriva uppsatsen utan handledning ändå. Jag har ärligt talat tröttnat, och ångrar att jag läser den här utbildningen. Men med åtta terminen avklarade är det försent att ångra sig. Det får väl gå som det går...

Dagens planering

Att göra:
- Städa hela lägenheten
- Tvätta
- Baka bröd
- Titta igenom uppsatsen
- Källsortera
- Laga soppa
- Lägga ut böcker på Bokbörsen

Dags att sätta igång nu kanske?

Att välja ett osunt liv

Den populäraste dieten de senaste åren verkar vara LCHF. Jag har svårt att förstå att någon vill utsätta sin kropp för den risken. För mig signalerar det ett sjukt beteende - att vara så noga med vikten att man inte vill bry sig om vad som är nyttigt för kroppen.

Flera forskningsrapporter har de senaste åren visat hur LCHF påverkar hjärtat negativt. Samtidigt är hjärt- och kärlsjukdomar västvärldens största folksjukdom. LCHF-kosten ökar dessutom risken för diabetestyp2, en annan sjukdom som har fått ett kraftigt uppsving under 1900- och 2000-talet. Forskning tyder även på att dieten skulle påverka koncentrationsförmågan och humöret negativt.

Det är väl inte heller någon som har missat att LCHF kost tär på miljön?En del tycker att jag inte har rätt att uttala mig om mat, eftersom jag är smal. Jag har alltid irriterat mig på människor som säger: ”Du kan ju äta vad som helst utan att gå upp i vikt”. Ursäkta, men hur vet de det? Jag äter ju inte vad som helst, så det är ju inte så märkligt att jag är smal. Jag äter vegetarisk mat, och försöker hålla nere mängden onyttiga saker jag äter (även om det varierar hur bra det går). Jag tränar inte, men gillar att vara ute och gå. Förhållandevis lever jag nog ett ganska nyttigt liv (även om jag äter en del onyttigheter om kvällarna. Och gärna ett lass smörgåsar om dagen).


För mig är vikten ointressant, men jag vill må bra. Jag tror inte att personer som äter ensidigt (bland annat ensidiga dieter, som LCHF) kan må bra. Jag tror att kroppen behöver en välbalanserad kost. För mig ät det orimligt att det skulle vara nyttigt att äta mycket fett och protein, men nästan inga kolhydrater. Utan att ha läst några forskningsrapporter (bara enklare tidningsartiklar) tror jag att dieter likt LCHF är farligt för människan.

 

Min far fick hjärtinfarkt strax efter sextioårsdagen (trots att han levt ett nyttigt liv), och är idag (sex år och en bypasoperation senare) ganska klen. Min farfar dog av hjärtinfarkt då han var sextio år. Jag vill inte bara ha 35 år kvar att leva. Därför tänker jag fortsätta att äta det som jag tror är nyttigt, det vill säga en blandad kost, en ekologisk kost, en vegetarisk kost, och en kost utan kemisktframställda e-ämnen

Det där med sockerVåra barn äter i stort sett inte socker. Det är helt normalt. De är ett och tre år. Barn behöver inte socker.

Enligt Livsmedelsverket kan ett barn (2-6 år) äta:

- En halv bulle
- 2 småkakor
- 0,75 dl glass
- 25 gram godis
- 15 gram choklad (fyra små rutor)
- 20 gram snacks
- 1 glas saft/läsk (2 dl)

Varje vecka! Är det bara jag som tycker att det är extremt mycket socker! Jag har inte tänkt att mina barn skall äta socker alls (undantag är ketchup, lingonsylt och ättiksgurka) innan de kommer upp i skolåldern. Jag ser ingen anledning till det.

För att minska sockerintaget rekommenderar jag:

att sötade flingor byts ut mot osötade Corn Flakes (exempelvis Garants ekologiska eller ICA I Love Eco), Frebacos Havreringar eller osötade musli.

att saft och läsk byts ut mot "bebissaft" eller juice.

att fruktyoghurt byts ut mot naturell yoghurt mixad med bär eller frukt.

att fruktkräm/fruktsoppa byts ut mot smoothies.

att ketchup innebär Felix med mindre socker och salt (osötade innehåller vanligen sötningsmedel).

att kakor och bullar innebär hembakta, med så lite sött som möjligt.

att glass byts ut mot frysta smoothies.

att godis byts ut mot russin, gojibär, physalis, torkade äppelringar, äppelchips, ananaschips...

osv. osv.

Härmed tänkte jag även inviga en ny kategori - sockerfritt - där recept på efterrätter, bakverk och mellanmål, som är (så gott som) sockerfria skall få hamna.

Hur tänker förresten du angående socker?


Höstiga julförberedelser

Kanske är det väl tidigt att förbereda julen, men i år har jag en alldeles särskild idé. I år skall vi ha en paketkalender. Inte en sådan där vanlig tråkig. Nej, i varje paket skall det ligga en liten lapp och kanske en sak. På lappen skall det stå en förberedelse/ett pysslande som vi skall göra under dagen.

Nu skall här alltså planeras en lista vad vi skall göra under december, så att jag sedan kan fixa i ordning paket. Och vet ni vad - idag är det bara 46 dagar kvar till första advent!Hur gör ni med adventskalendrar till barnen? Här har vi också någon form av traditionell kalender. Vanliga paketkalendrar och chokladkalendrar är dock bannlysta.

Behovet av dagis

Många blev förvånade när vi fick ett till barn, och vi samtidigt valde att ta hem vår stora från dagis. För oss var det en självklarhet att ha båda hemma istället för att lämna bort vårt äldre barn när vi faktiskt är hemma. För mig är det onödigt för en tvååring att gå på dagis om man inte måste av ekonomiska skäl (och nu menar jag inte att det är ekonomiska skäl att man får 80% av sin lön istället för 100% när man är hemma. Och dessutom vabbar man ofta så mycket att man ändå inte får mer).

Nu är vi däremot på jakt efter dagis. Men nu bor vi i en storstad, i en populär stadsdel. Vi beräknas få vänta ett år på en plats. Då är vår stora 4,5 år. Jag anser att vi nu är i behov av en plats. Dels vill jag ta examen. Men främst har vi blyga barn som behöver träffa andra. I vår nya stad känner vi tre barn: en ny fylld två åring, en 16-månaders och en tremånadersbebis. Vi har alltså ingen som vår 3,5-åring kan leka med. Köerna till fritidsaktiviteter är så långa (eller också är de så dyra) att vi inte kan få någon plats än på länge. På öppna förskolan finns det bara bebisar (eftersom alla börjar dagis innan de är 18 månader). Vi har alltså inte möjlighet att lära känna några andra barn.

Annars trivs jag med att ha båda barnen hemma. Även om vi ibland går varandra på nerverna, och jag tidvis har svårt att stimulera dem. Jag har visst ett behov av nya kreativa idéer och en stor trädgård att leka i.

ÄntligenEfter mutande sover nu barnen. Mutan bestod av denna enkla efterrätt (som dock innehåller socker!!).

Värm jordgubbar
Häll på naturell yoghurt
Smula på digestivekex

Färdigt! Gott och somrigt.

Bokförsäljning

Nu matlagning. Sedan uppdatering.

Förresten, är det någon av er som har sålt böcker på Bokbörsen? Jag är sugen på att prova.

En lugn morgon

Jag är först vaken. Förutom mannen som redan är på jobbet. Båda småtrollen sover dock. Härligt att få vakna av sig själv.

Morgonen skall ägnas åt fixande i lägenheten. Sedan skall vi gå till lekplatsen, för det gjorde vi aldrig igår. Vad mer skall göras måntro?

En

Chai-teDagens tips är det här teet från Friggs.

Egentligen dricker jag inte gärna te. Men det låter så trevligt med en kopp te, så att jag ofta gör iordning det ändå. Det här är ett av de få som jag gillar.

Tillbaks till studierna

Det är hög tid för mig att ta tag i min uppsats. Frågan är bara när det skall hinnas med? Första försöket med uppsatsen gjorde jag för två år sedan. Då fick stora trollet en långvarig halsfluss, och jag var hemma i nästan tre veckor från skolan.

Min andra uppsats skrev jag i våras. Samtidigt var jag hemma 14 dagar/barn för vattkoppor. Av fem veckors uppsatsskrivande vabbade jag alltså fyra veckor. Uppsatsen gick trots det igenom med glans.

Nu är det dags för ett nytt försök. Stressigt och jobbigt, men det skall bli skönt när den är klar.

Dock har jag en rekommendation till er: tänk inte tanken att läsa på Universitetet med mer än ett litet barn om ni kan undvika det. Tiden räcker inte till för att prestera bra.


Kväll

Nu nattning av barn.

Rödlinssoppa

Rödlinssoppa

Den godaste snålrätten jag vet är rödlinssoppa (tyvärr håller inte trollen med mig om det).

 

 

Röd linssoppa

1 hackad lök

1,5 tsk paprikapulver

3 dl röda linser

1,25 liter vatten

1 knapp buljongtärning (med fördel ekologisk om du inte vill ha glutamat och liknande ämnen i)

3 små potatisar (skalade, råa, tärnade)

2 msk tomatpuré

Eventuellt lite salt

Peppar

Olja att steka i

 

Hackad lök fräses i lite olja tillsammans med paprikapulvret. Därefter tillsättes övriga ingridienser. Koka en knapp halvtimme.

 

Enkelt och gott helt enkelt!

 

Till serverar vi hembakat bröd. Det enklaste bröd jag kan är det här enkla formbrödet.

 

Kombinera gärna med formbröd.


En månad sedanIdag är det en månad sedan jag sade: "ja", slutade vara fröken och blev fru. Det är fint.

MorotsmatHär åts det mat med morotstema. Vi åt morotssås. Till det serverade vi morotsbullar.
(Kolla gärna in treåringens snygga dukning i bakgrunden).

MOROTSBULLAR - cirka  30 stycken
2 medelstora morötter (rivna)
25 gram jäst
0,75 dl olja
5 dl mjölk
2 tsk salt
2 dl vetegroddar
ca 1,4 liter mjöl

Att pensla med:
vatten
vetekli

Riv morötterna.

Smula jästen i en bunke.

Värm mjölk och olja till 37 grader. Slå på lite av mjölkblandningen på jästen och rör ut den. Slå på resten av degspadet. Tillsätt salt, groddar, morötter och det mesta av mjölet. Arbeta samman degen till den släpper kanterna.

Låt jäsa i 45 minuter.

Gör två längder av degen. Skär två centimeter tjocka bitar. Pensla med vatten och doppa sedan i vetekli.

Låt jäsa i 20 minuter.

Grädda mitt i ugnen på 225 grader i 12 minuter.Skjorta eller klänning?Jag är väldigt kluven till vad barnen skall ha på sig till jul. Klänning (som Madicken och Lisabet) eller snygga skjortor?

Antagligen slutar det med att vi tycker att det är för dyrt att köpa nytt överhuvudtaget!

Tjuvarnas jul

Nu har jag och barnen kikat vad det blir för adventskalender på tv i år: Tjuvarnas jul. Vi får väl se om det är något att ha. Jag tror att det kan vara lovande. Dock har vi ingen tv.Helgen har varit lugn. Stora trollet var på bio med sin moster igår. Filmen var: Vem är var? Den rekommenderades tydligen. Lilla trollet var med mig och mannen på galj-jakt. Äntligen har vi fått in kläderna i garderoberna. Fast vi behöver dock några fler galjar innan det är klart.Vilka planer vi har idag? Det vet jag inte ännu.

Genusmedvetenhet vs självkänsla

Att leva som en genusmedveten mamma är ibland svårt. Att fullt ut behandla sina barn som vad de är (barn) och inte flickor och pojkar är svårt. Andra barn reagerar.

Att barnen får bra självkänsla är viktigare än att allt är helt jämställt. Att skicka en pojke till skolan i klänning, eller ens låta honom gå till skolan i en klänning som han själv har valt, riskerar att knäcka hans självkänsla i dagens samhälle. För flickor är det en annan sak, eftersom pojkflickor är mer accepterat. Givetvis har jag tänkt samma tanke. Men jag har tänkt att barnen själva kommer vilja ha könsstereotypa kläder om någon retar dem för det de har idag. Kanske är det redan försent när det sker. Kanske får jag göra avkall på mina idéer, för att andra (inte lika genusmedvetna) barn inte skall förstöra deras självkänsla.

 

Vad är rätt, och vad är fel? Det är svårt.

 


Smörgåsbullar

Godmorgon, här kommer recpetet på smörgåsbullarna som vi äter till frukost.

 

Smörgåsbullar

50 gram färsk jäst

100 gram bakmargarin

5 dl mjölk

1 tsk salt

2 tsk strösocker

1,3 liter vetemjöl

 

Dekoration:

1 ägg

Vallmofrön

Sesamfrön

 

-       Smula jästen.

-       Smält margarinet. Blanda i mjölken. Värm till 37 grader.

-       Rör ut jästen i lite av degvätskan. Häll på resten av degvätskan. Tillsätt salt, socker och mjöl och arbeta degen smidig.

-       Låt degen jäsa under handduk i 30-45 minuter.

-       Forma degen till bullar och lägg på smorda plåtar eller bakplåtspapper.

-       Låt jäsa i 30 minuter. Pensla dem sedan med ett uppvispat ägg, och strö över frön.

-       Grädda i 8-10 minuter på 250 grader.


356 kronor fattigareTvå jackor till stora trollet.               Mössa och vantar till båda barnen.Böcker.Skjorta och byxor till stora trollet.    Skjorta och klänning till lilla trollet.Duplo-bilar.                                    Tamburin.Spel och pussel.


Sov söttNu sover tre av fyra barn. Härligt! Treåringen vill prova att spela spel på Bamses hemsida, så det skall bli. Jag och syster skall umgås lite. Trevligt!

En bra dag

Snart invaderas vår lägenhet av syskonbarn. Innan dess skall här bäddas och diskas och kläs på små barn.Vädret är fint, så sedan blir det nog en lekplatstur med alla barn. Det kommer äldsta syskonbarnet att gilla. De bor på landet, och har inte så många ställen att gå till hemma hos sig sjävla.

Det blir en bra dag. Det har jag bestämt. Ha det ni med!

StädkvällHär har vi fullt upp med städning. Bör nog återgå till det. Och strykning.

Raggmunkar

En klassiker bland billiga recept är raggmunkar. Här i skepnad av gammal skolmatsal, med gamla slitna tallrikar.1 ägg
2 dl vetemjöl
1,5 tsk salt
0,5 liter mjölk
8 rivna potatisar

Blanda samman en vanlig pannkakssmet. Blanda i den rivna potatisen. Stek.

Förresten, tips för er som vill få barnen att äta nyttigare och mer grönsaker, blanda i lite riven morot eller zucchini i pannkakssmeten när ni gör pannkakor.

Vinstchans*Jag tävlar hos Coquina om bestick-set i samarbete med 5 små apor. Tävla HÄR du också!

Gissa könet?

KappAhl online shop - Body KappAhl online shop - TröjaKappAhl online shop - Tröja KappAhl online shop - Topp KappAhl online shop - Handskar KappAhl online shop - Handskar KappAhl online shop - Tröja KappAhl online shop - Skjorta KappAhl online shop - Klänning KappAhl online shop - Mössa KappAhl online shop - Cardigan KappAhl online shop - Skjorta


Från Kappahls nya webbshop kan jag tänka mig en hel del.

För övrigt kan ni roa er med att gissa könet på mina barn nu.


Regniga planer
Här ösregnar det. Det innebär att det är höst. Det skall bli riktigt mysigt, med tekoppar och tända ljus. Och snart är det dags för julförberedelserna. I år är 1 advent redan i november. Det gillar jag.

Regnet passar oss bra. Torsdagar är nämligen våran städdag. Idag skall det alltså städas. Något bröd blev det inte heller bakat igår, så det får nog göras idag. Jag har också ett strykberg att ta hand om sedan gårdagens tvätt. Jag är nämligen en sådan människa som stryker i stort sett allting.

Om regnet lugnar sig tror jag att vi skall ta en tur till biblioteket. Tur att lilla trollet har fått nya regnbyxor.

Imorgon blir det en roligare dag. På förmiddagen kommer syster med syskonbarnen - den stora två år och den lilla tre månader. Och på kvällen skall jag till annan syster inne i stan. Äta mat och titta på Huset Elliott. Det skall bli skönt att ses utan barn för en gångs skull.

Ikväll är jag sugen på att plocka fram symaskinen. Kanske ett nytt plagg till dockorna?

FrukostJag har aldrig tyckt om gröt. Mina barn älskar dock det, så ibland får mamman offra sig. Idag gjorde vi mannagrynsgröt. Det tyckte den lilla om. Hen som annars bara äter baby-gröt (fabriksgjord alltså). Havregrynsgröt vägrar hen. Det här var tydligen milt och slätt nog. För extra bra bebiskonsistens: blanda i lite extra mjölk efteråt.

Det finaste jag har

Ibland blir jag sugen på att ladda upp bilder på mina små troll, att skriva ut vad de heter, och berätta om deras utveckling. För de är ju de finaste barnen som finns, har världens finaste namn och är oftast duktigast och snällast i världen.

Samtidigt känner jag att det är bra så här. Jag vill inte lämna ut mina barn på nätet. På det här sättet kan jag skriva om dem, utan att samtidigt lämna ut dem. Här finns det ingen som i efterhand kommer kunna sitta och granska och nagelfara oss. Det är skönt.

Fast samtidigt hade det ju varit roligare att skriva om jag kunde delat med mig av dem för er...Räkna med det

När jag var hemma hos mina föräldrar hittade jag dessa söta räkne-brickor i min garderob. Jag tog dem någon gång när de skulle slängas på min mammas jobb. Barnen verkar gilla att leka med dem. Treåringen kämpar för att räkna med dem.

BröllopsmarängerTill 16 stycken maränger behövs:

3 äggvitor
2 dl strösocker
3 msk chokladsås (färdig, eller koka upp 1 dl socker med 1 dl vatten. Sikta därefter i 1 dl kakao, och koka upp igen).

Häll äggvitor och socker i en liten skål av metall (exempelvis ett litermått). Sätt skålen i sjudande vatten och vispa med elvisp mellan 5 och 10 minuter.

Ta av marängsmeten från värmen och vispa ytterliggare.

Ringla i chokladsås i smeten. Rör försiktigt med en gaffel (akta så att inte hela smeten blir ljusbrun).

Klicka ut smet på bakptålspappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i cirka en timme.

UgnspannkakaDet finns få rätter som är så billiga och enkla som ugnspannkaka.

1 liter mjölk
4 ägg
Lite salt
Knappt 5 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ägg, mjöl, salt och hälften av mjölken. Rör till det inte är några klimpar. Blanda då i resten av mjölken. Häll i en smord långpanna. Grädda i cirka 35 minuter.

Vi brukar ofta blanda ner morot (vi skär tunna "skalbitar" med hjälp av potatisskalare) eller annan rotfrukt. Till servera vi fetaost.

Nya möjligheterMed nya regnbyxor kan jag och barnen återigen gå ut och leka. Hurra!

Kalabalik
Nu blir det en lugn förmiddag. Natten var allt annat än lugn. Jag bestämde att lilla trollet skulle sova i sin säng. Det delade vi inte uppfattning om. Större delen av natten spenderade jag därmed på golvet i barnens rum.

Planerna för dagen är att:
- Hämta ett paket
- Tvätta
- Städa lite
- Baka bröd (och kanske kanelbullar till mannen?)
- och eventuellt plugga lite.

HöstmysFörst skall jag ta hand om kvällens diskberg. Sedan är det dags för kaffe och uppsatsskrivande. Precis som det skall vara på hösten. Det skall bli riktigt mysigt (påminn mig om det om en vecka när jag kommer och gnäller över uppsatsen).

Beid Bi Tamatem

Ägg i tomatsås blev dagens billiga lunch. Till serverades endast hembakat bröd.2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
Blandade grönsaker (jag använde två paprikor och en halv zucchini)
1 förpackning krossade tomater
Olja till stekning
Salt
1 tsk paprikapulver
4 ägg

Fräs hackad lök och vitlök. Låt fräsa. Blanda i grönsakerna skurna i bitar. Låt fräsa lite till. Häll på tomater, och krydda. Låt puttra till grönsakerna är mjuka.

Gör fyra fördjupningar i grönsaksblandningen. Knäck ett ägg i varje. Lägg på lock, sänk värmen och låt äggen stelna. Strö på ytterliggare paprikapulver.

Dagens fynd


Affärs-tur?

Gårdagen innebar ingen tur bort till affärerna. Lilla trollet står därför fortfarande utan regnbyxor. Det är så svårt att hitta så små att de passar honom. Det är nackdelen med att ha ett litet barn. Så här små barn brukar inte behöva regnbyxor verkar affärerna anse. Hittade på Lindex i storlek 80, men de var så rysligt breda. Projektet kanske bör ta sin fart idag alltså?

Kanske en sväng och titta begagnat med?


Att välja lägre lön åt sin dotter

Genusfrågor ligger mig varmt om hjärtat. Direkt efter studenten flyttade jag hemifrån för att läsa genusvetenskap. Inom genusvetenskapen finner jag kraft att driva andra frågor. För mig är jämställdhet ett av de första kraven som måste uppnås för att vi ska få ett jämlikt, rättvist och solidariskt samhälle.

För mig handlar jämställdhet om så mycket mer än vilken färg barnens kläder har. Det handlar om inställningar, attityder, tankar, funderingar, mål och inte minst undringar. Är flickor och pojkar likadana vid födseln bortsett från de biologiska och utseendemässiga skillnaderna?

Flickor och pojkar skapas redan inne i förlossningsrummet (eller till och med tidigare idag, i och med ultraljuden) genom vårt bemötande av barnen. När vårt äldsta barn föddes såg jag könet på en gång, min man såg inte det, och jag var glad över att han varken frågade eller medvetet tittade efter. När tvåan föddes var det lika ointressant. Vi valde då till och med att inte skriva i sms till vår familj och våra vänner vilket kön bebisen hade. Könet är för oss inte mer väsentligt än andra delar på barnens kropp (vi skrev till exempel inte heller ut i sms:en huruvida bebins örsnibb var lös eller fast).

Idag kämpar jag med att få barnens mor- och farföräldrar att sluta fokusera på deras kön. I min värld talar man inte om barn som pojkar eller flickor. Varför säga: "Hej pojkar" när man kan kan säga "Hej barn", eller: "Vilken duktig pojke du är", när man kan säga: "Vad duktig du är", eller: "Vilken snäll flicka du är", när man kan säga "Vad snäll du är"?

Hur barn kläs är inte den viktigaste genusfrågan, men trots det en väsentlig bit. Har barnet rosa spetsklänning kommer det att bli bemött annorlunda än om det har jeans och blå tröja. Att välja en vis typ av kläder är att välja att omvärlden skall bemöta ditt barn på ett visst sätt. Vill du att din dotter skall få ta för sig, välj inte endast rosa Hello Kitty-klänningar till henne. Och vill du att din son skall få visa känslor, klä honom inte endast i svarta kläder med Spindelmannen på. Det är du som förälder som väljer. Det är ditt val. Skyll inte på samhälleliga strukturer som du själv är med och stödjer. Upp till kamp för en jämställd värld!

Att mata bebisar med AlvedonNu när det är höst och förkylningarna har börjat har jag sett mängder av föräldrar på bloggar, som matar sina små med Alvedon. Jag har hittills aldrig gett Alvedon för feber, vaccinationer eller tänder. Vad jag har förstått är rekommendationerna att man i möjlig mån bör undvika Alvedon.

Hur gör du?
Att vara mamma

Jag har aldrig betraktat mig som en ung mamma. Jag var 21 år när jag blev gravid med första barnet, var 22 år när det föddes, så visst jag var yngre, men inte en ung mamma. Det anser inte jag i alla fall. Det är en helt naturlig ålder att få barn i. Jag går och inbillar mig själv att jag skiljer mig från andra unga mammor också. När vi bestämde oss för att vi ville bli föräldrar hade både jag och sambon universitetsstudier på gång. Jag var inne på mitt tredje år på universitetet och läste fram till ett och ett halvt dygn innan vår lilla baby kom. Efter sommaruppehållet började jag läsa igen. Min baby var då drygt tre månader och var med mig (och ibland sambon) på heltid. När han var 15 månader skolades hen in på dagis. Hen var nu för stor att ha med sig. Någon vecka därefter fick vi veta att det nio månader senare skulle vara dags för baby nummer två. Precis enligt planen skulle även den här babyn komma lagom till sommarlovet. Efter en riskgraviditet fick hen komma ut några veckor tidigare. Och jag är sedan dess mamma på heltid. Fantastiskt! Fullt upp ibland, men härligt.

 

Ofta ställs barn mot karriär. Varför inte både och säger jag? Jag har haft tenta, praktik och suttit på föreläsningar som höggravid. Jag har haft med mig baby på seminarium och föreläsningar, och på andra föreläsningar har jag roat det större barnet med att bygga pussel och leka med bondgårdsdjur. Att vara mamma är det finaste som finns, även om det kräver en mängd planering och tålamod.

 


Att amma en ettåring

Hur länge tycker du att det är normalt att amma?

Vår stora ammades till hen var 13-14 månader. Då började hen dra i mina linnen och säga där. Dessutom var vår plan att hen skulle få ett småsyskon lagom till sin tvåårsdag (Lilla trollet kom tio dagar innan tvåårsdagen).

Lilla trollet blir 17 månader den här veckan, och ammas fortfarande. För mig är det inte långtidsamning. Livsmedelsverket rekommenderar att amma barn åtminstone hela det första året. WHO rekommenderar amning upp till två år. Jag har svårt att tänka mig att amma längre. Men jag har lika svårt att förstå dem som frivilligt slutar strax efter halvåret.

Jag vet inte när jag har planerat att sluta... Det kanske mest är jag som mamma som inte känner mig redo att sluta amma? Inte fysiskt. Att amma ett barn medmunnen full av tänder är ingen höjdare. Men jag är nog inte redo att ge upp mina ideal, att gå emot min övertygelse mot vad som är bäst för barnet. Och just nu är jag inte redo att sluta amningen.


En annan åsikt.

Efter Amanda Schulmans inlägg blev det mycket prat om genuspedagogik.

Hanna Fridén verkar ha förstått vad genuspedagogik handlar om och har gjort en bra förklaring. Tack, för att någon debatterar mot Fru Schulmans förvrängda idéer.Ikväll skall jag själv plita ner ett genusinlägg.

Att vara hemmaDet är skönt att vara hemma hos små trollen igen. De är extra mammiga. Det är ganska mysigt. En stund till.

Idag skall vi (som vanligt) gå till biblioteket. Kanske en tur i några affärer med? Lilla trollet behöver någon form av regn- eller överdragsbyxor. Vi får se om vi hittar något.

HemmaHemma igen. Nu skall jag mysa med familjen. Vi hörs imorgon!

Pappersdockan Elsa

Nu skall jag bara leta upp mina färger så att jag kan måla henne

Loppis-fyndDen här söta vagnen hittade vi till barnen på en begagnat-affär. Ruskigt söt tycker jag.

Saker jag längtar efter

- Att ta examen. Jag har varit på universitetet alldeles för länge nu.

- Att lilla trollet skall börja prata mer. Jag längtar efter att bättre förstå vad hen går och klurar på.

- December. Att julpyssla, baka, klä granen, gå på julmarknader, läsa julböcker....

- Att mitt nästa syskonbarn skall födas. Hen är räknad till om en månad.

- Att åka utomlands. Vi hoppas på att ha råd med det nästa sommar.

- Att börja jobba, för att få in två löner. Det hade varit skönt.