Att julbaka utan socker

Mina barn får i stort sett inte lov att äta någonting med socker i, undantaget ketchup (för det lärde sig den stora att äta på dagis), lingonsylt och ättiksgurka. Att inte använda socker är en utmaning för en mamma som älskar att baka. Stora barnet vet mycket väl vad glass, godis, kakor och bullar är. Hen vet också att det inte är för barn. En del kanske tycker vi är för hårda. Själva tycker vi att det är en god gärning för barnen.

 

A tt ersätta hälften av mjölet i våffelsmeten med grahamsmjöl går utmärkt. Att till det servera hemgjord sylt, helt utan socker, går utmärkt. Kokar man bär med endast vatten håller de längre än vad du kanske tror i kylen. Här går de åt snabbt till havregrynsgröten på morgonen, eller som efterrätt till barnen. Tur att jag trivs som hemmafru, och med att koka sylt. Annars kan dessa våfflorna serveras med margarin och ost.

Snart kommer en större utmaning: att julbaka. Förra året fick den dåvarande 2,5-åringen smaka en liten liten pepparkaka på julafton och på lucia, men föredrog clementiner. I år vet jag inte hur vi ska göra. Givetvis kommer vi att baka en massa goda brödsorter som kommer vara goda med smör och ost till eftermiddagsfikat. Men visst måste vi väl baka pepparkakor? Det är ju så roligt!


Kommentarer

Marlene, mamma till Lilly & John

Nja... jag tycker mest att det är jobbigt att baka pepparkakor.. det tar för lång tid :-)

Men däremot LUSSEKATTER!! mmmmm

15:05:39 / 2011-10-18 - http://lillyjohn.blogg.se/



Name Mail Blog

Trackback