Nytt i garderoben




Jag har absolut inga nya snygga kläder, så trots skral ekonomi kikar de här förhoppningsvis ner i min brevlåda nästa vecka.

Ellos har just nu 40% på en vara och 20% på övriga beställningen. För en gångs skull gäller det även de märken som brukar vara undantagna. Här beställer du med.

Vegetariska "köttbullar"


Vegetariska "köttbullar" är enkelt att göra. Dessutom är de goda.



3 dl mandel
3 dl ströbröd
3 dl rivenost
4 msk riven gul lök
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
6 st. ägg
2 msk vatten
2 liter vatten + två tärningar grönsaksbuljong
2 msk margarin att steka i

Mixa mandeln. Blanda den med ströbröd, ost, lök, salt och peppar. Tillsätt ägg och vatten (2 msk).

Forma "köttbullar".

Koka upp vatten och buljong. Lägg i bullarna när det kokar, och låt koka åtta minuter.

Stek dem därefter i margarin.



Barnledig helg



För första gången sedan barnen föddes skall jag åka ifrån dem. Helgen skall spenderas i mina föräldrars trädgård. Jag skall hjälpa till med lite av varje har jag tänkt. Hej, vi ses efter helgen!

Missförstånd

Om någon missförstod det så anser jag alltså att Amanda Schulmans genussyn är förlegad.

Att skapa kön

Läste det här hos Amanda Schulman.

Ibland blir jag rädd för människor! Att inte låta byta bölja på ens barn är extremt, men huruvida man skyltar utåt med ett socialt skapat kön är upp till var och en! Mina barn är könsneutrala här. Jag klär dem ganska omväxlande på riktigt. Men de har könsstereotypa namn och det är ingen hemlighet vilket kön de har på riktigt.

Tur att det finns andra mammor i debatten! Heja Clara!


En lugn dag



Idag ska vi ta en lugn dag här hemma. Pyssla lite. Kanske gå och handla. Bara mysa här hemma. Kanske en höst promenad.

Än så länge sover det lilla trollet. Det stora sitter och klipper och klistrar vid köksbordet. Själv har jag hamnat här. Lugnt och skönt med andra ord.

Ikea-besök



Kvällen har spenderats på Ikea. En halvtimme spenderade vi i affären, och kom hem med trådbackar till garderoberna, ett madrasskydd och en papperskorg. Totalt kostade det oss 100 kronor, eftersom vi hade ett gammalt tillgodokort med oss.

Nu skall våra kläder flytta upp från flyttkartongerna. Och mannen slipper ta mina strumpor för att han inte hittar sina egna (trots att hans fötter är fem storlekar större än mina). Härligt!

Miljövänlig Morotssås

 

Här kommer en favorit i repris: Morotssås. Det är ett miljövänligare och billigare alternativ än köttfärssås.

Morotssås

3 morötter, rivna

1-2 burkar krossade tomater

1-2 vitlöksklyftor

1 gul lök

1/2 buljongtärning

Drygt 1 dl grädde

Drygt 1,5 dl mjölk

Lite peppar

Lite salt

Färsk grön krydda, exempelvis basilika eller persilja (kan givetvis tas ur frysen)

 

Fräs vitlök och gul lök lätt. Blanda i morötterna. Slå på tomaterna. Lägg i buljong och peppra och salta eventuellt. Låt koka cirka tio minuter. (Under tiden kan du koka upp vatten till pasta). Blanda i den färska kryddan. Slå på grädden och mjölken, och låt koka till pastan är färdig. Bäst passar morotssåsen med vanlig hederlig spagetti.


Mina bokfynd!



Begagnade böcker. Många för 5 kronor styck!



Ludde-böcker, 2 stycken för 49 kronor hos cdon.



Handlat på bokmässan i Göteborg. Totalt 200 kronor, för 8 stycken träpussel, ett spel, 2 stycken bilderböcker, 1 dvd-film och Bamses julalbum.

Vårt nya kök











Så här ser vårt nya kök ut. Det är något kalt än så länge, eftersom vi än så länge är nyinflyttade.


En kopp kaffe, tack



Huvudvärk för tredje dagen i rad försöker botas med kaffe. Dagens planer består för övrigt av:

- Städning
- En tur till biblioteket
- En tur till Ikea
- Och ta tag i att höra av mig till Universitetet.

Men först lite kramande med lilla trollet som sitter i mitt knä, kramar mig och säger: "Mmm..."

Att vara vegetarian




....innebär att man ständigt vaknar med en skål bönor eller kikärtor som står i blöt på diskbänken.

Pettson-kalender




Barnvänligt



Jag tävlar hos Millah om ett presentkort hos www.barnvanligt.nu.

En liten hjälpreda



Att baka eller laga mat innebär att alltid ha minst ett litet troll som hjälpreda. Särskilt treåringen vill gärna hjälpa till. Att baka bröd har därmed blivit ett något större projekt än vad det var tidigare.



Formbröd – 2 stycken

50 gram färsk jäst

2 msk olja

5 dl vatten

2 tsk salt

4 tsk socker

2 dl vetekli

drygt 1,2 dl vetemjöl

 

 

Smula jästen. Värm vattnet till 37 grader och blanda i. Tillsätt olja. Blanda i övriga ingredienser och blanda väl (Jag gör det med elvisp med degkrokar). Smöra två brödformar och bröa (gärna med vanligt vetemjöl istället för ströbröd). Lägg i degen. Låt jäsa i 35 minuter. Under tiden sätter du ugnen på 200 grader. Grädda brödet först 15 minuter längst ned i ugnen, flytta sedan upp formarna ett steg och grädda i 15 minuter till.

 

Mycket enkelt och gott. Kräver alltså endast en jäsomgång!


Vi tävlar



Jag och småtrollen tävlar om en tavla från Formeli hos Malin och Prinsessan.

Ny kategori: billiga recept



En billig rätt som är enkel och god att slänga ihop (men som dock, pga jäsningen kräver lite framförhållning) är pizza. Här går det hem hos hela familjen. Inte minst oss vuxna som får en möjlighet att slänga på det som vi vill bli av med från kylen. (Förutsättningen för att det ska bli billigt är givetvis att du använder det du har hemma. Pizza blir faktiskt inte godare för att man har många olika sorters fyllning på den. Det är givetvis billigast att göra vegetariska varianter).

Idag var det Stora trollet och pappan som lagade maten. Mamman och Lilla trollet åt glatt!

Pizzadeg:

4 dl ljummet vatten (37 grader)
25 gram jäst
1 tsk salt
2 tsk honung
4 msk olivolja (eller annan olja)
cirka 1 liter vetemjöl

Smula jästen. Rör ut med lite vatten, salt och honung. Tillsätt resten av vattnet, mjölk, olja och mjöl. Arbeta ihop. Låt jäsa i minst 40 minuter. Under tiden förbereder du vad du vill ha på.

Grädda pizzorna i varm ugn (upp emot 275 grader).

Barbapapa



Häromdagen fyllde fina syskonbarnet två år. Hen önskade sig Barbapapa, och den snälla mostern ritade därför några snabbt. Jag tror att hen blev nöjd. Efter flytten hittade jag dock inga bra pennor, utan fick hålla till godo med småtrollens vaxkritor.

Ludde

För er som gillar Ulf Löfgrens Ludde-böcker kan jag meddela att du kan köpa två Luddeböcker till priset av en hos cdon. Två böcker för 49 kronor.



Att ha två barn

Jag gillar att läsa bloggar av unga föräldrar. Det fascinerar mig. Jag tror att ytterst få tonåringar är mogna nog att bli föräldrar. Våra hjärnor är inte färdigutvecklade förrän vi är vuxna. Tonåringar är egocentriska - det tillhör deras natur. Tonåringar tenderar att tro att de själva är alltings medelpunkt. Utvecklingsmärrigs räknas man därför inte som vuxen förrän vid cirka 22årsålder.

I bloggar skrivna av unga mammor, jämfört med äldre mammor tycker jag mig se ett större behov av att lämna bort barnen. Äldre mammor låter sällan barnen sova borta, medan yngre mammor gör det. Yngre mammor uttrycker ett behov av egentid. Det är helt naturligt för deras ålder.

vad som förvånar mig mest är att det bland dessa unga bloggmammor verkar finnas en trend att skaffa två barn väldigt snabbt. Att skaffa barn tätt innebär i de allra flesta fall:
- väldigt lite sömn
- extremt mycket svårare att hitta barnvakt, framförallt nattetid
- en helt annan ekonomi. Ett barn i 1-2årsåldern är billigt. När vi hade ett litet barn täckte barnbidraget större delen av utgifterna. Redan vår treåring är dyrare i drift. Hen äter nästan som en vuxen, kläder nöts på ett helt annat sätt, och det är betydligt dyrare med barnkläder än bebiskläder (dels är kläder från storlek 92 dyrare än kläder i mindre storlekar. Och dels krävs andra sorters kläder för att hålla barnen torra och varma. Vinteroverall kostar närmare en tusenlapp, vinterskor likaså, regnkläder flera hundra osv. osv.).
- Barn som börjar på dagis kräver dagisavgift.
- Två barn kräver ofta större lägenhet. Kanske bil?
- Men framförallt kommer det innebär att det är svårt att läsa vidare på Universitetet och/eller Gymnasiet. Från Universitetet kan du inte vabba. Två barn innebär ofta minst dubbelt så mycket vabbande som ett barn (ofta blir det andra barnet sjukt när det första blir friskt). Räkna med att  utbildningen kommer att ta längre tid två barn hemma, än om du har ett. Efter att själv ha provat råder jag er att utbilda er (om ni har tänkt göra det någon gång vill säga) innan ni skaffar mer än ett barn.

Även om yngre mammor klarar av ett barn är jag inte säker på att de är lämpade att göra de uppoffringar som två barn kräver. Min rekommendation är istället att njuta av de barn ni har, och vänta med fler barn till ni är vuxna.


Dags för brödbak

Tekakor

2 dl havregryn

5 dl mjölk

50 gram jäst

1-2 msk honung eller ljus sirap

1 äggula

1 tsk salt

ca 11 dl specialvetemjöl

100 gram rumsvarmt margarin

 

Blanda havregryn och mjölk i en kastrull. Låt stå 5 minuter. Värm sedan till 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll på mjölkblandningen. Rör ut jästen. Tillsätt sirap, äggula, salt och mjöl. Arbeta in margarinet klickvis. Jäs 45 minuter. Arbeta upp degen. Forma ganska platta tekakor. Nagga. Låt jäsa 20 minuter. Grädda 250 grader mitt i ugnen.

 

 

 

 


Kära Tomten


Kära Tomten, om du läser det här så önskar vi oss följande böcker:






I helgen var vi på Bokmässan i Göteborg och spanade in nya barnböcker. Tyvärr, hittade vi många böcker som jag är sugen på. Som alltid. Jag gillar barnböcker lite för mycket. Inte undra på att stora trollet har sagt citatet: "Jag gillar Biblioteket, Skolbiblioteket och biblioteket i stan". Böcker är vår grej helt enkelt!

Bröllopstårta



Till vår vigsel bakade jag enklare kakor/tårtor, eftersom vi samtidigt var mitt uppe i vår flytt. Dock smakade de (om jag får säga det själv) väldigt bra.

Här kommer receptet på Hallonsachertårta:

Kladdkakor:

200 gram smör
4 st. ägg
4 dl strösocker
5 dl vetemjöl
Drygt 1 dl Kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt

Fyllning

5 dl färska hallon (eller tinade djupfrysta)

Glasyr:

250 gram mörkchoklad (ej blockchoklad, utan riktig chokladkaka)
2,5 dl vispgrädde
1 msk honung
25 gram rumsvarmt margarin

Smält smöret. Vispa ägg och socker, och rör sedan ner det smälta smöret. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt, och rör ner i äggsmeten. Dela smeten i två "delar" och grädda i två formar i 200 grader i 10-15 minuter. Kakorna skall fortfarande vara kladdiga när de tas ut.

När de har svalnat läggs hallonen över den ena kakan, och den andra kakan läggs ovanpå.

Mixa chokladen. Koka upp grädde och honung och slå över chokladen. Till sätt smöret i små klickar och mixa tills det är slätt.

Kakan kan gärna göras dagen före servering och stå i kylen. Glasyren bör dock inte bres på förrän en stund före servering.

- Ja, absolut!


Välkomna tillbaks!

Här har det hänt mycket för oss sedan senast (ifunderar.blogg.se). Ny lägenhet, nytt område, och småstaden har bytts ut mot storstad. Men framförallt är jag nu en riktig hemmafru. Jag och barnens pappa har nu sagt ja till varandra på riktigt. Det känns bra och fint på alla vis.




Återuppvaknande

Nu är det rätt tid att starta om allt på nytt. Välkomna tillbaks.


Det här är jag

Jag är en 25-årig nygift småbarnsmamma. Jag är hemma med två små troll - Stora trollet, fött våren 2008, och Lilla trollet, fött våren 2010. Vi har precis blivit storstadsbor, och håller som bäst på att inreda vår nya lägenhet.

Att vara hemmafru är trevligt. Jag trivs med att baka, laga  vegetarisk mat, och till och med att städa, diska och tvätta ibland. Annars spenderar jag mycket tid med att pyssla, rita och måla. Hela familjen är också intresserad av miljö, odling och hållbar utveckling.

Till vardags är jag student, och försöker i största möjliga mån få tid över till uppsatsskrivande.