Billig krav-mat



Idag räkade jag ut att min och barnens mat landade på totalt ca. 35 kronor.

Gårdagens lunch landade på ca. 15 kronor - för fyra portioner!



Dagens andra billighet (och miljövänligthet) står min man för. Istället för snittblommor.

Man får det som man betalar för





När jag skrev mitt inlägg om ekonomi fick jag många svar om att barn inte är så dyra. När barnen börjar äta höjs kostnaden enormt för dem. Matkostnaden är någonting som jag aldrig skulle välja att hålla nere. Hellre får maten sluka större delen av vår inkomst, än att jag stoppar i barnen rent skräp, som icke-ekologiska vindruvor med i snitt 22 olika bekämpningsmedel. Däremot väljer vi att använda relativt billiga råvaror (det vill säga hellre kravmärkt spagetti eller kravmärkta makaroner, än andra modeller av pasta som kostar mer, vi köper oftast kravmärkta torkade bönor som vi kokar själa, istället för att köpa quorn (som både innehåller tillsatser och är dyrt) köper vi torkad soja).

Matkostnaden har ökat mycket i och med barnen. Den senaste månaden har de små barnen bortsett från mat, blöjor och hygienartiklar (samt den kostnad det blir i hyra och resor jämfört med om vi inte haft barn) dessutom ökat på utgifterna med en bilbarnstol, hostmedicin, avgift för två danskurser, ett besök på badhuset, namnlappar till dagis-kläderna, en BAMSE-tidning när de var sjuka, samt en del kläder i nästkommande storlek på halva reapriset och i en begagnataffär. Ingen av utgifterna tyckte jag var onödig, vi har ändå med råge förbrukat våra budgeterade pengar.

Dagarna som varit



Sedan sist har vi:

- firat min 26e födelsedag
- mailat arga mail till universitetet och kommunen som gör saker svårare än vad det borde vara
- avbrutit inskolning, pg a magsjuka - på de andra barnen på avdelningen (vilket också innebär att jag inte kan plugga det jag skall den här terminen)
- provat att bada på badhus i nya kommunen
- lagt ut en massa Tradera-annonser
- Fått tillbaks en massa pengar från Försäkringskassan som vi skulle haft 2010 (inte konstigt att vi hade det knapert)

Idag skall vi göra det vanliga:

- Handla
- Gå till biblioteket och lämna böcker och filmer
- Gå på barnens dansgrupper

Kostsamma barn

Allt fler unga blogg-mammor skaffar mer än ett barn tätt. Ibland undrar jag om det är så genom tänkt.

En av anledningarna som gör att man nog skall tänka noga är den ekonomiskabiten. Här nedan följer en uträkning vad konsumentverket säger att ett barn kostar.





0-6 månader
6-12 månader
1-2 år
3 år
4-6 år
6-10 år













Livsmedel
-
570
780
940
940
1350
Kläder & skor 390
390
460
460
540
580
Fritid & lek 80
80
180
180
400
610
Hygien
480
480
410
140
110
140
Försäkring 120
120
120
120
120
120
Övrigt
1070
1070
1170
900
1170
1450
Totalt
2140
2710
3120
2740
3280
3950


Utöver de löpande kostnaderna räknar konsumentverket med att en basutrustning för en bebis, om man väljer att köpa nya saker, kostar omkring 15 000.

Det innebär alltså att en genomsnittlig bebis kostar 15 000 (om du inte ärver/köper begagnat) redan innan den är född, och att du sedan får betala en dryg tusenlapp utöver barnbidraget varje månad för att få det som barnet behöver.

Barnet kostar ju dessutom indirekt, i och med att många föräldrar väljer att flytta till en större bostad eller köpa bil. För ett äldre barn kan du dessuom lägga till förskolekostnaden.

Det är inte heller endast utgifterna som ökar, utan också inkomsterna som minskar. För de flesta människor är föräldrapengen lägre än vad en lön skulle ha varit.

Att skaffa barn tidigt i livet är därmed en dyr investering.

Veckan som är

Här har det varit fullt upp med att lösa alla problem omkring pluggande och dagisplats. Nätterna har därmed ägnats åt att skriva arga mail och insändare. Dagarna ägnas för tillfället åt vabbande. Pluggandet vet jag inte när jag skall hinna med. Jag har inte ens hunnit få några böcker ännu.

Idag skall vi ta en lugn dag. Kanske se en film som vi lånade på biblioteket igår? Det är höjden av lyx för barnen, eftersom vi faktiskt inte äger någon tv.

Eftersom barnen inte verkar ett dugg sjuka, trots vabbande kanske vi ger oss ut i snön en stund också.



Nu är topplistorna här!



Flicknamn

1. Alice
2. Maja
3. Elsa
4. Julia
5. Linnéa
6. Ella
7. Ebba
8. Molly
9. Wilma
10. Emma

Pojknamn:

1. William
2. Lucas
3. Oscar
4. Hugo
5. Elias
6. Oliver
7. Liam
8. Alexander
9. Viktor
10. Emil

Ökade mest  bland flicknamnen gjorde: Minna, Juni, Freja, Iris, Sigrid, Inez, Alice, Ingrid, Märta, Elise, Hilma, Stella, Siri, Lilly, Nellie, Melissa, Nora, Sofia, Ellie, Lea, Rut, Victoria, Ebba, Elina, Signe och My.

Ökade mest  bland pojknamnen gjorde:
Olle, Loke, Tage, Sam, Fabian, Elvin, Frank, Harry, Edward, August, Sixten, Nils, Aron, Ivar, Adrian, Vidar, Mio, Charlie, Samuel, Josef, Wilhelm, Anton, Ville, Jack och Melker

En spännande dag

Idag kommer 2011 års namnstatistik. Mycket spännande.

2009 års tio-i-topp-listorna följande.

Maja
Alice
Julia
Linnéa
Wilma
Ella
Elsa
Emma
Alva
Olivia

Oscar
William
Lucas
Elias
Alexander
Hugo
Oliver
Theo
Liam
Leo

Gissning av min topp tre:

Alice, Elsa och Maja. Kvar är också Ebba, Olivia, Julia, Emma, Linnéa, Ella och Wilma. Nytt är Molly?
William, Oscar och Lucas. Kvar på topp tio är också Liam (kanske plats sju?), Hugo, Elias, Oliver, Theo och Alexander. Nytt är Axel?

I år tänkte jag gissa på att Juni, Signe, Jolie/Joline. Sigrid, Freja, Märta, Ingrid, Nellie, Lea och Inez har ökat mycket. Minna tror jag fortfarande ökar kraftigt. Kanske Ester också? Liksom Ivar, Svante, Loke, Olle, Tage. Vidar, August, Sixten, Frank, Gustav, Nils, Jack och Vilhelm, liksom Elton/Elion/Elvin har ökat. Kanske även Edward och Isabella/bella (Twilight-syndrom) Men efter att ha tittat på vilka som ökade mest förra året, ser jag att jag är ett år för sent ute. Som vanligt finns det väl två grupper av namn som ökar: de som cykliskt bör öka (det vill säga så kallade tant- och gubbnamn), samt internationella (ofta så kallade whit trash-namn) samt mjuka lite halvt påhittade namn.

De namn som ökade mest 2009 var: Tove, Minna, Novalie, Ellie, Juni, Livia, Majken, Leia, Maria, Tilde, Lilly, Tyra, My, Olivia, Freja, Isabella, Vera, Ingrid, Greta, Edit, Melissa, Annie, Signe, Märta, Liv.

Samt: Frank, Elvin, Milo, Harry, Charlie, Love, Eddie, Julian, Valter, Elton, Hjalmar, Theodor, Theo, Melker, Ebbe, Maximillian, Noel, Milton, Ivar, Liam, Alfred, Noah, Elis, Svante, Ali.


Snö & lördags tips



Här har vi provat på den första snön, men nu är det fint och soligt igen. Skönt. Barnen var dock lyckliga när de fick inviga pulkan.

På måndag är det en stor dag för barnen. De börjar på dagis, båda två, och också på barndans. Det skall bli skönt att komma in i rutinerna. Mindre skönt är att jag skall börja pendla bort från barnen så fort inskolningen är avklarad. Nu längtar jag bara till sommaren är över, och jag slipper det här.

Andra halvan av terminen bjuder i alla fall på examensarbete och uppsatsskivande. Då kan jag vara hemma mycket. Härligt! Innan dess skall jag ut och praktisera. Det ser jag inte så mycket fram emot. Jag känner inte att jag har orken att engagera mig fullt ut i det just nu, men det blir säkert bra ändå.

Idag har jag läst terminens första kursbok och antecknat. Ikväll skall jag nog ta ledigt.



Jag kan passa på att tipsa om Lejonet & Björnens ekologiska glass så länge. Den är så gott som helt naturlig. Det är den enda glassen som jag (trots mycket letande) som jag har hittat som är krav-märkt och utan några tillsatser.

Titta innehållsförteckningen och njut: Mjölk*, socker*, smör*, mjölkpulver*, ägg*, frystorkat kaffe**, malt espressokaffe**.
(* KRAV-certifierad råvara.)
(** KRAV & Rättvisemärkt råvara.)

Den finns dessutom i flera smaker:



Tyvärr går den nästan bara att hitta i Göteborgs och Stockholms trakten dock.


Begagnatmarknad



Jag satte upp ett mål i början av året att sälja av mer begagnade saker. Mitt mål var 500 kronor i januari. Hittills sedan nyår har jag sålt av böcker för 397 kronor. Det ser alltså inte ut som om det är så svårt att nå mitt mål. Skönt. Lite extra pengar är alltid trevligt att ha. Dessutom gillar jag när våra gamla saker kommer till användning på annat ställe.

Jag gillar också att handla begagnat. Min nya favorit är Loppi. Där kostar annonserna ingenting - med andra ord är inte lika många som tar överpriser som det är på Tradera.


Mysmorgon



Här tar vi en lyxmorgon. Stora trollet vaknade tidigt. Lilla trollet sent. I väntan på att lilla trollet skulle vakna hann jag lägga en ansiktsmask. Stora trollet roade sig själv med legot.

Om en vecka är det dags för inskolning av barnen på dagis. Spännande. Fast jag har ingen aning om hur det skall gå till. Vi har inte hört någonting om tider. Jag vet inte ens om barnen skall gå på samma avdelning. Hur vi löser inskolningen annars vet jag inte. Mannen kan inte ta ledigt från jobbet med så här kort varsel.

Stora trollet längtar. Mest efter att få nya kompisar. Vad lilla trollet kommer att säga har jag ingen aning om.

Nu är det dags för påklädning. Sedan skall vi gå och lämna filmer och böcker på biblioteket. I helgen såg jag och mannen första Twilight-filmen. Den var faktiskt över förväntan. Ganska fånig. Men bättre än böckerna som jag hade lite svårt för. De påminer mig om de tidiga Virgina Andrews-böckerna, lite smått pornografiska. Det hindrade oss dock inte från att reservera film nummer två på biblioteket.

Some girls like superheroes!



Barnet låter något indrokrinerat. Dessutom är det här vad jag inte gillar när det kommer till genus. Barn som står och pratar om flickor och pojkar och vad de kan göra. Undra vad barn kan göra?

Här väljer vi istället att prata så lite som möjligt om flickor och pojkar. Vi pratar om barn. Vi läser om till barn när det står flicka eller pojke i en text. Hos oss kan barn göra vad som helst, deras kön stoppar inte dem. Undra förresten hur könet kan stoppa en lek? Det är könsroller som begränsar, inte könet.



En man i klänning

När jag pratar om mina genusideal, får jag ofta frågan: Tycker du att det är okej om din man har klänning också? För mig känns frågan löjlig, eftersom:
1) Min man väljer faktiskt sina kläder själv, utan att jag avgör vad han skall ha (häromdagen handlade jag en rea-tröja till honom, eftersom jag visste att han ville ha den. Det var första gången någonsin).
2) Han är en sexuellvarelse till skillnad från småpojkar, och varken jag eller han attraheras av att han har klänning.
3) Det jag invänder mot är att sexualisera barn genom att välja olika kläder till det utifrån kön, inte att sexualisera vuxna (även om jag har vissa invändningar mot det också).

Barn är inte sexuella varelser, och bör därför inte kläs som om de vore det. Att jag anser att en tvåårig pojke eller en åttaårig pojke kan ha klänning är alltså inte samma sak som att jag anser att en femtonårig kille eller en trettiofemårig man nödvändigtvis bör ha det (även om jag anser att det är upp till var och en). Fram till barn bör bli bemötta som sexuella varelser anser jag att det är okej, och dessutom eftersträvansvärt, att inte klä dem utifrån deras kön. En fyraårig pojke är lika söt i en rosa klänning med Hello Kitty som en flicka är det, och en flicka är lika fin i en svart keps med Blixten som en pojka är.

Man är inte en dålig förälder för att man klär sin dotter i rosa eller sin son i blå kläder. Man är inte en dålig förälder för att man har okunskap om genus. Om man däremot vet att det kommer att påverka barnet på ett negativt sett anser jag att man är en dålig förälder. Att klä sitt barn utifrån dess kön påverkar våra förväntningar och kan leda till negativa konsekvenser för barnet. Att då fortsätta blunda för sanningen anser jag vara fel.

Genus handlar inte om att låta barnen skämmas över sitt kön, utan om att motverka könsrollerna. Könsrollerna hör alltså inte ihop med det biologiska könet. Varje gång någon lite större blogerska än jag skriver om genus (det vill säga rosa eller blå kläder, enligt bloggvärlden) så kommenterar alltid någon Amanda Schulmans inlägg som jag tidigare kommenterat. Jag är absolut säker på att det inte finns någon förskola där barnen går omkring med obytta blöjor.

Genusmedvetenhet går inte ut på att förändra barnet, utan på att vara medveten om vilka föreställningar vi har om dem på grund utav deras kön, och utifrån det förändra vårt bemötande.

Tillbaks till vardag



Julen är nu utdansad och utstädad. Skönt!

Frukost



Mannen är och köper bröd. Snart blir det frukost. Sedan ärenden.

Till ett värde av 5312 kronor



För 1483 kronor fick vi den här högen kläder. Ordinariepris var 5312 kronor. Nu klarar vi oss ett tag. Stadiums slutrea rekommenderas.

Fynden blev:
- 2 st. Didriksson overaller
- 1 Didriksson regnställ
- Två stycken windstopper-jackor
- Två stycken Zip-tröjor till barnen.
- Två stycken ryggsäckar till dagisstarten.
- Två par barntights
- 1 barntröja
- 1 par barnshorts.
- 2 tröjor till mig.
- 1 kofta till mig.
- 2 tröjor till mannen.


Dagens planer





Idag skall jag:

- ta hand om resten av gårdagens tvätt. Stryka det jag inte hann igår. Och vika in det i garderoben.
- namn barnens dagiskläder
- gå till biblioteket och hämta filmer som vi har reserverat till helgen, förhoppningsvis hinner bland annat   Kronjuvelerna komma idag (vi har ingen tv, så blir att hyra den. SVT.play är ju ett alternativ visserligen).
- leta upp litteraturlistan för min nästa kurs.
- städa inför helgen (det gör vi alltid på torsdagar), och ta bort alla julsaker.

Livet som student

Om 12 dagar skolas barnen in på dagis. Samtidigt är det dags för mig att börja plugga. Min distanskurs verkar vara borta. Jag skall nu istället bocka av en helfartskurs i min gamla stad (30 mil bort), varav fem veckor praktik och ett examensarbete, samtidigt skall jag också skriva en c-uppsats. Tjoho! Vilket liv jag kommer att ha. Jag tror inte själv på att det här kommer att gå vägen, men om det gör det så har jag en examen till sommaren! Hurra!

Nu är det med andra ord hög tid att:

1. Märka barnens kläder inför dagis.
2. Leta upp litteratur till mina kurser.
3. Börja skriva på min uppsats.
4. Försöka få universitetet att godkänna att jag praktiserar här, och inte 30 mil bort. Dock brukar de inte godkänna praktik utanför egna kommunen. Suck!
5. Köpa en kalender och börja planera mitt nya liv.

Avklarat är i alla fall:


1. Skrivit in mig på kurserna.
2. Sökt CSN-bidrag.

Det här kommer att bli den tuffaste terminen någonsin.

Att skapa en rosa riddare







Angående genustänk på barnkläder:
  1. Det finns inte könsneutrala kläder och könsspecifika. Alla kläder är för alla barn!
  2. Du är inte öppen för att ditt barn får ha vilka kläder de vill om du inte tycker att det är okej att din son har klänning eller din dotter skjorta och slips när ni skall gå på kalas.
  3. Skyll inte på att din son passar så bra i blått och din dotter i rosa. Inse fakta: du är påverkad av samhällsnormerna.
  4. En svart Blixten-tröja passar utmärkt med en rosa tyllkjol.


Bönbiffar

Minst ett par gånger per vecka äter vi olika former av bönbiffar. Det är en enkel och billig rätt. Om du jämför priset på vegetabiliskt protein jämfört med köttpriset, kommer du att se att bönbiffar är en otroligt billig rätt.



4 dl kokta bönor/linser/ärtor/kikärtor
1 gul lök
2 rivna potatisar
1 vitlöksklyfta
1 tsk örtkrydda
1 tsk salt
1 krm peppar
1 dl sojamjöl
smör + olja

1. Mixa bönorna.
2. Skala och finhacka löken.
3. Riv potatisen (gärna så litet som möjligt)
4. Blanda allt och rör i vitlök och kryddor.
5. Rör i sojamjölet.
6. Forma biffar av smeten och stek på låg värme i en blandning av smör och olja.

De här biffarna går att variera i oändlighet genom att byta bönsort, krydda med olika kryddor eller byta ut potatisen mot morot eller rödbetor. Passar också bra att blanda i svamp. Örtkryddan går till exempel bra att byta ut mot chilipeppar och koriander, spiskummin eller curry.

År 2011 enligt mig

JANUARI

Det nya året firades in hemma utan gäster. Jag lärde Stora trollet bokstäverna i hens namn. Sedan somnade sambon och barnen innan tolvslaget. Klockan tolv väckte jag Stora trollet, och så tittade vi på raketer.



Nu skottas det, så nu kan vi snart gå ut. Hurra!

Januari var kall, fin och snöig. Jag och de små trollen gick på många långa promenader. Där emellan var vi hemma och myste.



Lilla trollet fick ett eget rum. Och lärde sig att ställa sig upp i sin säng.





Vi hade julgransplundring med Stora trollets kompis.





I slutet av månaden firade vi min 25-årsdag.

FEBRUARI



I februari åkte mannen på arbetsintervju för ett nytt jobb i en ny stad. På intervjun erbjöds han jobbet, och dagen efter tackade han ja.


Jag och barnen spenderade den mesta tiden hemma.



och vid sjön, där vi matade fåglarna.

MARS



I mars kom snön tillbaka. Mannen var föräldraledig i två veckor. Där efter var det dags för honom att börja sitt nya jobb, och därmed sin veckopendling.



Nu var det bara jag och barnen hemma från söndag kväll till fredag kväll.

APRIL

 

I april blev det tomt hemma i lägenheten då Stora trollet började dagis. Jag och Lilla trollet spenderade så mycket tid som möjligt på universitetsbiblioteket.

 

MAJ

 



I maj fyllde Lilla trollet 1 år. Stora trollet hade samma dag vattkoppor. Veckan därefter fyllde Stora trollet 3 år. Lilla trollet firade med vattkoppor. Eftersom sambon veckopendlade blev jag och trollen helt fast i lägenheten, för att inte sprida smitta. Barnens morfar och farfar kom och passade barnen lite. Varenda ledig stund gick åt till att plugga.

JUNI

 

I början av juni redovisade jag ett större grupparbete, samt opponerade en uppsats. Det gick med glans. Och Lilla trollet fann sig vid att ha barnvakt för första gången.

 

 

Resten av månaden spenderade vi med att njuta av sommaren.

 

I slutet av juni åkte vi ut på landet till min syster och hennes barn. Några dagar efter att vi åkt hem igen föddes hennes andra barn, och jag fick ett till syskonbarn, och barnen en andra kusin.

 

JULI

 

 

Jag och barnen njöt av att vara i mina föräldrars hus.




Vi spenderades också mycket tid med att handla kläder på halva reapriset.

AUGUSTI



Sambon hade semester, och vi njöt tillsammans. Men mest tid ägnade vi åt flyttstädande, packande och målande.

SEPTEMBER





Vi flyttade till en ny lägenhet och en ny stad. Mycket tid gick åt till att lära känna denna nya stad.







Jag svarade ja, och så var vi inte längre sambos, utan herr och fru. Med oss hade vi endast min bästa vän, och min mans dito. Kvällen spenderades med familj och vänner i vår nya stad.

OKTOBER



Jag och barnen spenderade mycket tid i begagnataffärer, och gjorde en hel del fynd.





Övrig tid spenderades hemma i köket.

NOVEMBER





Månaden inleddes med att jag för andra gången det här året fick äran att bli moster.







Jag och barnen gjorde det vanliga. Tvättade, städade och lekte.








Fortfarande spenderades mycket tid i köket.





Vi började också förbereda julen.



Och till sist kom första advent.

DECEMBER









December handlade mest om att förberedda julen, och sedan fira den samma.



Kvällarna spenderades med 90-tals nostalgi på hög nivå.