Före och efter

 

 

Att plugga är alltid ett effektivt sett att bli städsugen.


10 000 kronor barnet

Skaffa barn i Ödeshög - tjäna 10 000

ÖDESHÖG 27 mar 17:38 , uppdaterad 07:04

Det kan löna sig att skaffa barn i just Ödeshög. Kommunledningen går fram med förslaget att ge en välkomstbonus på 10 000 kr till varje nyfött barn eller nyadopterat barn under tio år.



Det här är hämtat från Corren.

Ibland önskar man ju att man hade varit sugen på att flytta till Ödeshög. I den här kommunen skulle de nog gärna betala för att slippa fler barn.


Dinkelvåfflor

På våffeldagen gjorde jag våfflor till frukost till barnen. Mycket gott tyckte dem.



10 stycken

75 gram smör
2 dl mjölk
4 dl dinkelmjöl
1 msk bakpulver
2,5 dl vatten
1 ägg

1. Smält smöret.
2. Blanda mjölk, dinkelmjöl och bakpulver. Tillsätt vatten, smör och ägg. Rör om.
3. Färdiga att gräddas.

Begreppet hen



Att använda ordet hen har ingenting att göra med att man vill förneka någons kön - utan dess genus.

Jag använder framförallt hen i två situationer:

1. Jag vet inte om barnet på lekplatsen är en hon eller en han.
"Gå du och fråga om hen vill leka."

2. När jag förmodar att barnet med kort hår, blå jacka, svart keps och Blixten på är en pojke och jag inte vill uppmuntra de traditionella könsrollerna.
"Gå du och fråga om hen vill leka."


I inget av fallen handlar det om att jag förnekar barnets kön. Jag brukar inte prata om andra barns könsorgan alls. Det brukar oftast inte vara så relevant.

Att jag använder begreppet hen har ingenting att göra med att jag förnekar mina barns kön.  Jag förnekar de påtvingade könsrollerna. Det är vilt skilda begrepp, som inte på något sätt skall blandas ihop.

Vi har också en bebisdocka som är en hen. Den saknar könsorgan och är därmed en hen fullt ut. Ibland har den mansnamn ibland kvinnonamn när barnen leker, och tycks därmed i allra högsta grad ha oklar könsidentitet.

Nytt



Vi har, till Stora trollets lycka, äntligen blivit med tv! (bokhyllan som står bredvid är en tillfällig lösning, på sikt ska där in en hylla som matchar tv-bänken).



TV-bänken köpte vi begagnad. Till lyckades vi bland annat få med en säng till lilla trollet också!

Idag spenderar jag dagen med ett febrigt och hostigt barn, och ett piggt barn. Igår var jag i vår gamla stad, på seminarium. På fredag är det dags för nästa vända dit, då hoppas jag att barnen är friska igen. Igår var det slitigt att gå upp. Klockan ringde 04.15. Då hade jag inte hunnit lägga mig efter att ha tagit hand om hostiga barn. Tjoho!

Vad du kan göra

I min blogg kommer mina miljötankar ofta i skymundan. I verkligheten är jag nogrann. Saker jag gör för att miljön och klimatet skall påverkas i så liten utsträckning som möjligt:

- Jag köper sällan nytt. I så fall begagnat.
- Vi köper endast ekologisk mat (bortsett från knäckebröd, jäst och visa bakingredienser).
- Vi använder helst inte rengöringsmedel. Såpa och galltvål fungerar.
- Vi använder helst inte tvättmedel (och i så fall miljömärkta). Tvättnötter och galltvål är lika bra.
- Vi väljer att gå, cykla och åka buss och tåg framför att köra bil.
- Vi slänger inte saker om det inte är nödvändigt.
- Vi källsorterar allt som går (det vill säga väljer hellre att ta med vårt skräp hem, än att slänga det i en papperskorg på stan). vi komposterar. Och vi köper helst mat utan onödiga förpackningar - till exempel använder vi inte påsar till grönsaker och frukt om vi inte köper många av en sort.
- Vi äter inte kött.
- Vi väljer närproducerat.
- Vi använde tygblöjor och tygtvättlappar till våra barn, och väljer att "potträna" tidigt.


I år har vi också tänkt försöka odla på våra balkonger.



I bland funderar jag på hur enkelt livet hade varit om man inte hade brytt sig?

Att göra annat än det man ska



Jag har svårt att hitta koncentration. Ibland skriver jag ett och annat ord på min uppsats, men mest göra jag annat. En säng behöver bäddas, bönor kokas, golvet dammsugas, ett par bloggar läsas och så vidare. Imorgon skall jag cykla iväg och sätta mig på biblioteket. Kanske kan jag få någonting gjort där? Vi får se!

Om några veckor skall en färdig uppsats vara inne. Jag undrar när jag skall skriva den?

Och snart skall trollen hämtas på dagis. Solen är på väg bort. Men det blir nog ändå vår vanliga eftermiddagstur till lekplatsen. Lilla trollet brukar trava dit och visa att hen vill dit. Och det är kanske bra. Jag behöver komma ut.

En rosa busunge. Går det?

Jag tycker att det är intressant att undersöka hur främmande människor beter sig när de träffar mina barn. Faktum är att de agerar väldigt olika beroende på vilka kläder jag har valt åt dem.



När vi går ut och trollen har de här kläderna frågar många om den lilla är en pojke eller flicka. "Det är ett barn" har jag alltid lust att svara, men fogar mig, och förstärker mitt lilla barns (påhittade) könsidentitet.



Oufitsen ovanför finns båda i Stora trollets garderob. När hen har kläderna som är avsedda för henoms kön behandlar personer runt omkring henom tydligt efter hur normen säger att hen bör behandlas. När vi har valt "tvärtom"-kläderna brukar framförallt äldre damer förvänta sig att vi skall säga: "Ja, h*n fick välja kläder själv idag" eller något liknanade. Det vägrar jag göra. Och damen blir ofta helt ställd, och är ovanligt ointresserad av att prata med oss.



Lilla trollet behandlas utifrån sitt förväntade kön. Har hen blommig klänning behandlas hen som en flicka, och när hen har snickarbyxorna som en pojke.

Mest spännande är dock att iakta andras reaktion. Mitt Lilla barn är väldigt aktivt - tyst med rörligt. Hen undersöker gärna saker och går aldrig när man kan springa eller hoppa. När hen har hängslebyxorna ler folk runtomkring. När hen har blommig klänning brukar andra titta på mig som om: "ska du inte uppfostra din lilla flicka att bli söt och snäll istället". Nej, tack, jag har inte tänkt hämma mitt barn efter rådande närmer tänker jag och säger istället: "Vad kul du ser ut att ha" och ler mot Lilla Trollet.

Jag tror ärligt talat inte att föräldrar som väljer könsspecifika kläder vet hur olika bemötandet blir för barnen. Hade ni vetat hade ni slutat att klä dem så.

De rosa kläderna med gulliga figurer och de svarta tröjorna med häftiga krigare visar våra barn hur de förväntas agera. De visar vad som är önskat, och vad som inte är önskat. Genom hur vi klär våra barn visar vi att flickor endast duger om de är små, söta, snälla och lydiga, medan pojkar skall vara häftiga, stora och modiga. Det här skapar krav på våra barn. Krav som inte borde finnas.

Att patriarkatet vill foga in kvinnor i deras roller, det vet vi. Men att föräldrar aktivt låter sina flickor och pojkar bli en del av det här samhället är skrämmande. Våga protestera. Våga ge dit barn kläder som du gillar, inte bara för att du har en flicka eller för att du har en pojke.

Efterlysning!



Var hittar man underkläder i mindre storlekar än 86/92? Vi har tröttnat på att lilla trollet får gå och hiva upp dem hela tiden.

Barnmarknad

Till Stora Trollet:

  

Till Lilla Trollet:



  

Leksaker:

  

Mums



Idag blev det ett sådant där fika som vi sällan har. Russinbullar och jordgubbs-milkshake (givetvis sockerfria) för mig och barnen. Mysigt så att det förslår.



När mannen kom hem blev det kvällsmat.

Nu står valet mot att plugga, eller att läsa böcker.

Shit Snubbar Say To Feminister



Medan jag pluggar kan ni ju titta på det här. Underhållande så att det förslår. Eller kanske snarare skrämmande. Tack Bianca Kronlöf!

Tomt



Vår lägenhet är under konstruktion. Efter att ha levt med studentekonomi allt för länge är det nu dags att bygga upp "ett riktigt hem". Än så länge gapar det dock ganska tomt. Som synes har vi inte ens ett soffbord!

På prioriteringslistan står just nu:
- ett soffbord
- en tv-bänk
- en tv! (Stora trollet har till och med föreslagit att vi skall sälja bilen för att kunna köpa en tv)
- ett bord till balkongen
- gärna en liten växthushylla till den samma
- någon mer bokhylla. Om vi får plats med det. Mina böcker förökar sig ständigt.

Vi skulle också gärna ha:
- en stringbokhylla till sovrummet
- en våningssäng till barnen, och i så fall också:
- ett skrivbord till barnrummet

Fju. Jag tror att det är dags för mig att börja dra in pengar till familjen.

Repris



Så var det åter dags för studier. Barnen är levererade till dagis, och jag är ensam hemma. Lugn och ro. Och kaffe. Det här fixar jag.

Sol ute, sol inne, sol i sinne





Jag gillar sådana här dagar: soligt, nystädat och lugnt och skönt. Det skall nog kunna bli en fin pluggdag i alla fall. Om jag bara lyckas slita mig från Internet och ta tag i min uppsats. Först en stor kopp kaffe.



Pitabröd med ärtfalafel



Vi försöker att så gått det går baka allt bröd själva. Igår till kvällsmat gjorde vi ärtfalafel (alltså falafel på svenska gula ärtor istället för kikärtor - ett klimatsmart tips). Stora trollet hjälpte mig att baka pitabröd.

Pitabröd - 20 stycken

25 gram jäst
6 dl vatten
1 msk linfrön
2 msk vetegroddar
2 msk rapsolja
2 tsk spiskummin
1 tsk salt
ca 15 dl dinkelsikt (eller vetemjöl)

1. Smula jästen. Häll över 37-gradigt vatten.
2. Tillsätt linfrön, vetegroddar, olja, spiskummin, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig.
3. Låt jäsa. Länge. Gärna upp emot två timmar.
4. Sätt ungen på 275 grader.
5. Dela degen i 20 stycken bitar. Rulla till runda bollar. Låt jäsa 10 minuter på plåt.
6. Kavla varje "bulle" platt. Grädda i sju minuter.


En hemmadag



Idag är det studiedag på barnens dagis. Vi passar på att göra olika hushållssysslor: städa, stryka, koka bönor, göra ett lass bönbiffar (enligt bild) och baka pitabröd (som ikväll skall användas till falafel, med ärtorna som kokar på spisen). Kanske blir det något mer brödbak senare. Vi får se.

På eftermiddagen är det dans för barnen. Mannen kommer hem från jobbet och följer med dem, så att jag får lite pluggat. Hu, jag har inte kommit någonstans, och nu är det redan vår! Det är dags att sätta fart helt enkelt. Vad som också kommer ta fart är mitt kaffedrickande - som alltid när jag skriver uppsats.

Tomater


Barnen har inte ens gått på dagis i två månader, och jag har redan vabbat 18 dagar. Det börjar bli aningen långtråkigt. Idag är båda barnen friska, men vi glömde ringa till dagis igår och säga att de skulle komma idag, så då får vi stå vårt kast och ha dem hemma - igen!




Vi har roat oss med att laga barnens favoriträtt. Pasta med tomatsås (tomater, basilika, oregano, buljong, honung och peppar) och parmesan. Världens mest lättlagade rätt. Dock lite proteinfattig.



Samt planterat tomater och paprikor. Vi får väl se om det kommer upp några små skott så småningom. Spännande var det i alla fall - tyckte trollen.

Imorgon hoppas vi på att det blir en dagisdag. Jag behöver verkligen plugga!