Nytt till dagis-trollen.

Nu när barnen skall börja på dagis krävs det lite nya kläder i garderoberna.



Stora trollet behövde nya tröjor. De här hittade jag på Kappahls rea (den blåa hade jag spanat in i Denise blogg, och var nöjd med att hitta).



Lilla trollet fick en laddning strumpor.



För tio kronor styck köpte jag mössor, halskragar och en drös vantar till båda trollen. Det mesta på Lindex, men lite på H&M.



Begagnat hittade vi också en body till Lilla trollet, ett par byxor till henom till sommaren, och en blå tröja till Stora trollet.

Ett par tröjor till skall Stora trollet få, som vi redan spanat in. Och några par mjukisbyxor, som hen inte äger några längre. Sedan krävs det bara en omgång namnlappar.

Julen

Tillbaks.
Här har hänt lite av varje:
  • Båda barnen har fått dagisplats! Och börjar i mitten av januari. 
  • Båda barnen har också fått alldeles för många julklappar.
  • Jag har träffat mitt yngsta syskonbarn. Och blev genast extra bebissugen.
  • Jag har träffat alla mina syskon. Och min mans dito. Dessutom våra föräldrar och barnens gammelmormor.
  • Jag har insett att min föräldraledighet strax är över. Välkommen studier och 2,5 veckor ses vi.

Julböcker för barn.



På flera av de större mammabloggarna har jag sett reklam för böckerna om Låba. Jag förmodar att det handlar om produktplacering, och inte om att de verkligen gillar dessa böcker. Vi lånade den här julboken på biblioteket, och jag överdriver nog inte när jag säger att det är den sämsta julbok jag läst.

Här kommer istället våran sex i topp över julböcker:

1. Mamma Mu och Kråkan firar jul
Mamma Mu-böckerna är alltid roliga.

2. Pettsson-böckerna
Pettsson-böckerna är geniala.

3. Dockan som kunde önska
min favorit sedan jag var liten. Föräldralösa Eva letar efter en mormor och dockan Julia efter ett barn.

4. Kalle som lucia
förklarar på ett självklart sätt att även pojkar kan vilja vara lucia.
5. Tomtegröt och tulpaner!
Sill-August vill fira jul, det vill inte Gubben Granström. Till en början...

6. Grodan firar jul och Grodan och vintern
Böckerna om Grodan är treåringens favoritböcker.

Julbröd



De här bröden har blivit tradition i våran familj att göra till jul.

Ingredienser:

5 dl mjölk
50 gram jäst
100 gram rumsvarmt margarin/smör
2 tsk salt
2 msk ljus sirap
12-12 dl vetemjöl

1. Värm mjölken till 37 grader. Smula under tiden jästen i en bunke. Häll över mjölken och se till att jästen löser sig.

2. Tillsätt smör, salt, sirap och mjöl. Arbeta degen smidig. Om du orkar blir den bättre ju längre du håller på. Har du assistent: låt den stå ett bra tag.

3. Jäs under duk i 45 minuter.

4. Sätt ugnen på 250 grader. Kavla ut degen (cirka 0,5 cm tunn. På bilden ovan har jag gjort dem extra tjocka). Stansa ut hjärtan på ett pepparkaksmått. Läg dem på bakplåtspapper. Nagga dem med en gaffel och pudra över mjöl.

5. Grädda mitt i ugnen i 5-7 minuter (något längre om du gör dem så tjocka som jag gjorde den här gången).

6. Låt svalna på galler, med en bakhandduk över.







Om du vill att de skall räcka ett slag bör du göra minst dubbelsats.

Jul på gång








Tävling hos Tumadre



Jag tävlar om den här badbalja från Flexibath hos Tumadre.

Vi har inte haft något ordentligt varmvatten i vår dusch på länge. Barnen badar alltså i en balja, som står och tar upp en massa plats i vårt lilla badrum. Den här hade varit utmärkt. Vi har pratat om att köpa än, men tycker att den är för dyr.

På gång



Här bakas det bröd till julaftons morgon.

Tävling




Jag tävlar om ett  BRIO ”Safari” tågbane-set hos Tumadre.

För övrigt är det en av få bloggar som jag alltid gillar att läsa.

Att vinna hade varit toppen. Stora trollet älskar Brio-tåg. Lilla trollet älskar djur. Det skulle inte kunna bli bättre!

Dockor med kön



Att pojkdockor har blå kläder och flickdockor har rosa är ingen nyhet. Däremot har jag inte tidigare tänkt på att plastdockorna som man hittar hos de stora leksakskedjorna (och även många mindre butiker) kallas för dockor och pojkdockor. Pojkarna har ett kön. Flickorna saknar.


Hos oss har vi en könsneutraldocka, som jag och mannen oftast benämner som hen. I perioder är det i lekarna en hon, och sedan växlar det och blir en han.



En sådan här docka från Krabat är jag sugen på att köpa till mitt lilla troll.

Hos Krabat skiljs flickdockorna och pojkdockorna åt genom att de har kön, dock levereras de nakna eller med könsneutrala kläder, såsom vita blöjor för både bebispojkar och bebisflickor. De delas inte heller upp efter könskategorier. Jag skulle säja att dockorna här har ett fysiskt kön, men inget färdigt genus.

Krabat säljer dessutom dockorna Kim och Kaj som är könlösa och som man själv får välja vilken färg på kläder de skall ha, och om de skall ha byxor eller klänning.



Givetvis är kön inte det viktigaste på dockan, men det är konstigt att så många dockor har alla andra detaljer så exakt som möjligt, och endast saknar en del på kroppen.



Fast allra bäst gillar jag nog barnens könlösa dockor.




På önskelistan till Lilla trollet










På önskelistan till Stora trollet









Julveckan



Nu går vi in i julveckan. Här är det fortfarande mycket att ordna med. Men granen är köpt och de julklappar som skall ges ordnade. Idag skall vi baka bröd är det tänkt. Men först den sedvanliga rundan till biblioteket.

I helgen har det varit fullt upp med adventsfika, besök av mostrar och kusiner, och modern balett. Jag och mannen åkte och såg Törnrosa. Det blev en lyckad kväll, och barnen tyckte att det var mysigt att vara hemma med moster. Även om Stora trollet helst hade velat vara med oss och se balett.

Nej, nu är det dags att packa ner alla böcker som skall lämnas.

Äckligt kaffe

Jag har förundrats över varför alla nuförtiden dricker äckligt kaffe.

Det känns som att alla de senaste åren har köpt antingen en tassimo


Själv tycker jag inte att Gevalia kaffe är gott.


Eller också har man en Nesspresso



Inte heller Nespresso tycker jag smakar gott.


Här bryggs allt kaffe av vår fina Moccamaster:



Med en temperatur på 92-96 grader bygger den på sex minuter en full kanna (tio) koppar utsökt kaffe. Godast blir det med Zóegas.

(fast tyvärr gillar jag inte att Nestlé äger Zóegas).



Vilket kaffe föredrar ni?

Där vi bor




















Lucia





Receptet hittar du här.

Tävlingsdags



Tävla hos Tumadre. Vinsten är ett presentkort hos Busfia.se.

Julfesten



I helgen var det dags för julfest på mannens jobb. Jag fick akutlåna kläder av min syster. För på mannens jobb brukar det vara ganska flådigt.

Det blev en trevlig kväll. Maten var god. Först serverades det champagne. Sedan blev det förrätt baserad på rödlök, tomater, ärtskott och balsamvinäger, till det serverades det vitt vin. Till varmrätt blev det en vällagad vegetarisk rätt med röttvin. Och till efterrätt serverades det någon form av chokladmuffins med hallon och grädde med kaffe och avec till. Därefter var det fri bar. Så är det alltid på mannens jobb. Häromsistens var han utomlands närmare en vecka med jobbet. Ingenting behövde han betala själv. Jag börjar tvivla på om det verkligen är en bra idé att jag skall jobba kommunalt ;)

Lyxigt nog hade vi barnvakt över natten. Och igår åkte Stora trollet till Mormor och Morfar. Jag och Lilla trollet njuter av lugn och ro här hemma. Snart skall jag vispa ihop en pepparkaksdeg.

En jul utan döda djur



Jag hittade en bisarr tråd på familjeliv. Trådstartaren funderar över hur hennes gäster kommer att reagera när de endast kommer erbjudas vegetarisk mat hemma hos henne. En helt normal fråga. Svaren är dock allt annat än normala. Alla tycker att det är självklart att hon även bör laga kötträtter, eller erbjuda gästerna att själva ta med. De flesta jämställer det med att som vegetarian få lov att äta vegetariskt hemma hos andra.

Hos oss är det självklart att inget kött får lov att förekomma. Fisk förekommer i de fall som även barnen äter fisk (barnens mormor lagar ibland fisk till sig själv och barnen). Vill någon fira jul hos oss är de välkomna på vegetarisk julmat. Skinka, köttbullar och korv kan de glömma. Kan man inte vara utan kött än dag, även om det är julafton, behöver man inte komma hit alls. Att släpa med sina egna döda djur är inget alternativ.
Om någon princepiellt tycker att det är fel att äta baljväxter skulle jag låta bli att äta det hemma hos dem. Hos oss är det inte okej att äta kött. Det får man helt enkelt respektera om man vill umgås med oss

Vad tycker ni? Är det en rättighet att få äta kött, även i någon annans hem?
Tycker ni att det är lika självklart att få röka inne hos en icke-rökare?
Att få äta hundkött hemma hos en hundägare?
.

En vit jul?



Här har de första små snöflingorna nu kommit. Vi väntar på att mormorn skall komma sedan skall vi gå ut och känna på snön.

Någon vit jul lär det inte bli i år. Vi har varit vana vid snöiga vintrar tidigare, men i och med flytten kan vi nog inte räkna med någonting annat än slask. Hoppet har vi inte gett upp än i alla fall - och en pulka är inhandlad.

En jul utan snö är tråkig, men vi är vana. Inte helt oväntat är snöchanserna större ju längre norrut man kommer i landet. I inre delen av Norrland och i södra fjälltrakterna är det nästan alltid snö till jul. I Norrland, Dalarna och norra Värmland är det snö 80% av alla jular, och barmark endast var femte år. Längs kusten i Götaland är det däremot endast snö varannan jul. Och allra längst söder ut kan man endast räkna med snö var femte till var tionde jul.

I framtiden kommer antagligen ytterst få jular att vara vita, och endast längst upp i norr.

Men statistiken säger ju inte allt. Tack och lov.

Mormor

Här är det tvättande, städande, matlagande just nu.

Klockan tre kommer barnens mormor. Om jag känner barnen rätt kommer jag att få en paus då.

Lägenhetsplaner

Här har det varit en lugn helg. Mina svärföräldrar har varit här. Gårdagen spenderades på julmarknad. Idag har barnen varit ute med sin farmor och farfar en stund, medan jag och mannen han vara för oss själva en stund.

Idag har vi varit på Ikea en sväng. Spanat in vad vi vill ha.










Ett litet stort troll



Att ha en 3,5-åring är en utmaning utan dess like. Plötsligt har du en bestämd varelse, där tvåårstrotset kan liknas som en droppe i havet i jämförelse. "Jag måste också få bestämma" sägs det med jämna mellanrum.

3,5-åringen vet vad hen vill. "Nej, inte så. Så här ska det vara" säger hen till småsyskonet. Tillsammans bygger dem upp långa tågbanor och stora lego-zoo. 3,5-åringens lekar är avancerade och noga uttänkta. Leksakerna får liv och egna roller i leken.

Småbarnstiden är över, inga blöjor, nappar eller vagnar. Nu klarar sig 3,5-pruingen ganska bra på egenhand. Hen kan bre smörgåsar, nästan klä på sig, går själv på pottan, öppnar dörren när vi får besök, pratar fint i telefon, spelar datorspel och kan läsa enstaka ord.

Samtidigt är hen liten. Kryper upp i mitt knä. Vill kramas. Vill vara liten. "Nu vill jag sitta i ditt knä. Jag älskar dig, Mamma." Jag ler och hoppas att min lilla 3,5-åring vill vara liten länge till.

Jag har dåligt samvete för att vi inte är ute i regnet varje dag



Om jag inte hade haft barn kunde jag ha tänkt mig att stanna kvar i sängen hela förmiddagen idag. Dricka te, äta valnötter och se ett avsnitt av Huset Eliott.

Istället blir det ut i rusket och leka på lekplatsen. Jag har konstant dåligt samvete för att jag inte är lite mer med barnen. Men just nu orkar jag inte det. Jag är trött på att bara gå hemma. I vår nya stad känner jag i stort sett inten med barn, och inte med så gamla barn som Stora trollet. Någon dagisplats får vi inte heller tag på.

Har ni också dåligt samvete för att ni inte är ute mer med barnen, för att ni inte leker mer, för att ni inte pysslar mer med dem, för att de inte oftare får vara med och laga mat och så vidare?

I januari kommer båda barnen i alla fall att börja i varsin dansgrupp. Det har Stora trollet pratat om länge att hen vill. Helst vill hen börja på riktig balett. Kanske ett arv av sin mamma som alltid fascinerats av balett?

Appropå balett är det snart dags för mig och mannen att åka och se Törnrosa. Då blir det första gången barnvakt till båda barnen för att vi skall ut och roa oss. Undra om de kommer att vara snälla mot moster?

Kvällsbestyr



Här har större delen av kvällen gått åt till handling. En promenad har också hunnits med. Nu dricks det kaffe för att orka med att fixa än stund till. Jag trivs inte alls när allting inte är i ordning. Och framförallt inte när det är december och allt skall vara rent och fint.

Innan jag fortsätter blir det lite bloggläsning dock. Jag måste ju se vad ni har haft för er under dagen.

Vi hörs.

Nu städning, strykning, nattning, promenad och handling. Sedan bloggande.

För första gången





För första gången har jag köpt färdiga lussekatter. På Coop kostade de en krona styck.

Själv äter jag inte socker i veckorna, för tillfället. Och bakar sällan eftersom barnen inte får äta sött. Nu har vi dock många gäster inplanerade, så då är det bra att ha något fika hemma (om de kommer på kvällstid, för annars fikar vi inte på sött sedan missödet häromdagen). Mannen blir nog glad när han kommer hem ikväll i alla fall. Och det luktar ju(v)ligt.

1 december



Nu smyger sig julen på på riktigt. Det är dags att börja öppna adventskalendrar, och börja planera julen.

Idag har vi lite småärenden att göra i närheten, lämna tillbaks böcker, posta brev och handla lite. Vi skall också försöka hinna med att baka lite. Småtrollen bakar för tillfället för fullt i leksaksugnen.

Torsdagar är också vår städdag. Här är hyfsat i ordning, men jag skall fixa det sista. Och ta hand om det sedvanliga strykberget, som alltid uppkommer dagen efter tvättdag. Till helgen kommer mina svärföräldrar. Då blir det bland annat julmarknad för oss.

Än så länge är vi inte ens påklädda. Barnen sover längre och längre på morgonen ju mörkare det blir på morgonen. Nu sover dem till åtta-nio någon gång. Att se TV-adventskalendern i morse var alltså inte att tänka på. Det får bli ikväll. Har ni sett den? Var den för svår för en liten treåring?