StorhandlingNu är kyl och skafferi påfyllt. Härligt. Det skall bli en fröjd att laga lunch. Fast om jag har tur lagar min man det. Idag vabbar han nämligen för första gången i sitt liv - och barnen fyller snart 4 och 2 år. Grattis till min mans arbetsgivare, du valde rätt småbarnsförälder att anställa. Det här är alltså första gången någonsin som han missar en arbetsdag.

En huslig dag

Idag var det en huslig dag. Jag bakade två sorters bröd (recept lär på väg).Sedan gjorde jag sylt och äppelmos att ha till gröten på morgonen.Och därefter blev det en sats musli.Recept och inspiration fann jag på bok-rean iform av:


Namnet


Estelle Ewa Silvia Mary sägs namnet vara.

Snyggt var det inte.

En förändring


H&M har för en gångs skull riktigt fina bebiskläder tycker jag, i sin nya vårkollektion.


Startpaket

2-pack pyjamas
Overall
Jumpsuit
Cardigan

En prinsessa - en riktig den här gången!

Det är nog ingen överraskning för någon att jag är emot monarkin. Även en dags om idag när det födds en ny prinsessa.

Lite glad är jag trots allt. Det här kan komma att innebära två regerande drottningar i rad. Det har aldrig tidigare hänt i den svenska historien!

Jag är tämligen ointresserad av hur förlossningen gick till, om Prins Daniel klippte navelsträngen och hur prinsessan ser ut. Däremot med mitt namnintresse är jag nyfiken på vad hon skall heta. Ett tilltalsnamn, tre andranamn förmodar jag. Namn jag kan tänka mig att det kan komma att bli är:

- Eleonora hade varit fint. Men frågan är om de inte kommer att välja ett enklare namn, i enlighet med dagens namntrend. Och Belgiens prinsessa heter ju Eleonore.

Ingrid är ett alternativ, men det heter ju den norska prinsessan Ingrid Alexandra. Norge och Sverige kan väl inte ha varsin drottning Ingrid? Men som andranamn tror jag på Ingrid.
Sofia utesluts väl av Carl Philips Sofia. Och så finns det Sofia av Spanien.


Kristina (som dessutom Daniels mamma heter i andranamn), Margareta, Astrid, Märta, Josefina, Lovisa, Birgitta, Desirée är ju Bernadottska-namn.
Sibylla går nog bort på grund utav snabbköpet.

Victoria själv heter ju: Victoria Ingrid Alice Desirée.


Alice är högt i topp för många. Det gissar inte jag. Det togs av omtanke till Silvias mor som inte har blått blod. Så det namnet kommer antagligen att fasas ut. Precis som om den nya lilla prinsessan får andranamnet Silvia eller Eva. Dessutom undrar jag om inte Alice redan är ett för vanligt namn bland dödliga barn.

Kanske vill Viktoria klämma in Lillian?

Pojknamn hade varit lättare att gissa.

Jag gissar helt enkelt på Astrid eller Lovisa.


Mina barn är inte mina små dockor

Jag gör alltid det som jag tror är bäst för mina barn. Det tror jag att alla föräldrar gör, oavsett hur konstigt de än beter sig.

Mina barn är inte mina små dockor som jag visar ut uppåt för att visa mina åsikter. De används varken som en del i genuskampen, kampen för solidaritet och frihet, eller för min tro på veganism.

Lika lite som föräldrar med glittriga små prinsessor eller svarta små spindelmän använder dem för att visa att de är könsstereotypa och konservativa, använder jag mina små för att visa min radikalitet. Jag tror helt enkelt att barn mår bäst av att vara barn - inte pojkar och flickor.

(Lindex.se)

Det handlar alltså inte om att jag lurar i mina barn mina åsikter, utan om sunt förnuft.Barnbröllop

Hittade det här gamla inlägget. Ringo Rimér och Monday- Lily Adrian har gift sig. Eller åtminstone påstår deras mammor det.

Jag tycker inte att det är ett dugg gulligt med barnbröllop. Kan inte små barn få vara vänner utan att det skall vara något sexuellt?Jag försöker själv vara tydlig med mina barn att jag inte avgör deras framtida sexualitet. Att det är upp till dem själva om de vill gifta sig med Tage eller med Saga. Det har jag inte rätt att göra någon värdering i. Det är deras ensak. När de blir gamla nog.

Hen

I media och inte minst i bloggvärlden blossar debatten om begreppet: "hen" återigen upp. För mig var det här en fråga att diskutera för nästan tio år sedan. Nu är det i min, och min omvärld, ett begrepp som är själv klart, som jag till och med använder i akademiska texter. Ge ordet några årtionde till, så kommer alla att använda det. Var så säker.

Blogglista

Tre…
… saker som som är tråkigt att göra: sortera tvätt, källsortera och vänta på bussen.
… saker som jag är rädd för: göra fel, när mina barn gör illa sig och prata i telefon (förutom med mina allra närmsta).
… saker som jag är stolt över: mina barn, att jag får vardagen att gå ihop (även när jag på vardagarna var ensamstående, pluggade på 200% och hade barnen hemma) och min man.
… saker som jag vill lära mig: språk, ta för mig mer och
… saker jag ofta gör när jag är hemma: hänga vid datorn, plocka undan leksaker och dammsuga.
… plagg som jag aldrig skulle ta på mig: nätlinnen, för kort kjol eller tröjor med disney-tryck.
… favoritleksaker: datorn, telefonen och Duplo.
… saker som får mig att må bra: mysa med barnen, sova samt klara av det jag företar mig.
… favoritplatser: stranden hos mina föräldrar, skogen hos mina föräldrar och vårt hem.
… matvaror som jag ofta äter: bröd, avokado och bönor.
… mål jag har: öka mina inkomster, ta examen och ta hand om min familj.
… starka egenkaper hos mig själv: envis, målmedveten (när det gäller) och välplanerad.
… talanger jag har: lösa Rubikskub på mindre än två minuter, driva viktiga frågor och rita.
… saker som jag inte kan särskilt bra: saker som har med kroppsmedvetenhet att göra (koordination, balans osv), bollsporter, språk (bortsett från svenska) och att testa saker som jag inte redan kan.
… saker som är väldigt viktiga för mig: min familj, jämställdhet, solidaritet, veganism (även om jag själv inte är vegan) och socialism.
… materiella önskningar: en tv, en fungerande bil, en ny jacka (med hel dragkedja), minst ett par hela jeans, nya akrylfärger och diverse barnböcker som inte längre finns i tryck, men som är fantastiskt bra.
… djupa önskningar: att mina barn får leva det liv de vill, att det blir förbjudet att göra könsultraljud, att socialismen segrar, att miljömedvetenhet blir viktigare i världen och att köttindustrin avvecklas.
… bloggar som jag läser flitigt: Tumadre, Kakkakaffe, Stocktownstories Endenise

Gårdagens kvällsmatHos oss går sojabiffar alltid hem. Det är ren soja som är torkad. Ser ut som tjocka, hårda skosulor ungefär. Först kokas de upp i buljong, sedan läggs dem i marinad och därefter steks dem. Miljövänligt, förhoppningsvis nyttigt (även om det är omtvistat), billigt och enkelt att ha hemma. Till hade vi mina favoriter: guacamole och mandelpotatis. Mums!.

Jag var sugen på att ha en efterrätt (en söt, efter att barnen hade lagt sig). Jag kikade på färdiga bakelser, men innehållet var läskigt:
- E-ämnen iform av färgämnen och kemiskt framställda armoer
- Sockerpasta (som är animaliskt)
- Geléhjärtan (som är animaliskt).

Istället gjorde vi yoghurdrink till hela familjen. När barnen lagt sig tittade jag och mannen på Bevvan och festade loss på det här:

Lite naturligare än annat godis.

Här hittar du sortimentet som finns. Se bara upp, då hälften är animaliskt.

I kommande storlek

400 kronor fick vi ge för:

- 9 st långärmade tröjor
- 2 st klänningar
- 5 par tights

när Ellos hade halva reapriset. Nu har vi en hel del kläder när det blir dags för barnen att byta till nästa storlek.

PresentlådanIbland suckar min man över alla saker som jag har. Inte minst när jag köper nya saker (jag gör det sällan till oss själva, dock till andra, eftersom presenter förväntas vara nyskick). Dock tycker samma man att det är ganska bra när vi skall på barnkalas och det bara är att hämta min stora låda där det finns allting: Pussel, spel, böcker, mjukisdjur, Lego, Sylvanian families, pysselsaker, bilar, Littlest Pet Shop-djur... Allting innhandlas på rea.

I Barnbokhandelns fyndhörna hittar du fina saker till ett ofta extremt lågt pris (eller vad sägs om fyra träpussel för 19 kronor!).

På BR-leksaker fyndar jag saker för 25 kronor som tidigare har kostat 200 när de har lagerrensning i januari.

När Åhléns kör halva reapriset i slutet av januari och slutet av juli kan man fynda bra. Eller vad sägs om Duplo- och Lego-askar för 40 kronor styck?

På så vis kan vi ge presenter med ett högre ekonomiskt värde än vad vi annars hade haft råd med. Dessutom slipper vi alltid stressen att åka ut och leta presenter. I lådan hittar vi alltid någonting som passar just det enskilda barnet.

Tekakor

I 25-årspresent fick jag en hemgjord receptbok av min mamma.

Tekakor

2 dl havregryn

5 dl mjölk

50 gram jäst

1-2 msk honung eller ljus sirap

1 äggula

1 tsk salt

ca 11 dl specialvetemjöl

100 gram rumsvarmt margarin

 

Blanda havregryn och mjölk i en kastrull. Låt stå 5 minuter. Värm sedan till 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll på mjölkblandningen. Rör ut jästen. Tillsätt sirap, äggula, salt och mjöl. Arbeta in margarinet klickvis. Jäs 45 minuter. Arbeta upp degen. Forma ganska platta tekakor. Nagga. Låt jäsa 20 minuter. Grädda 250 grader mitt i ugnen.

 

 


Att köpa leksaker med tanke på miljön

Jag skulle helst vilja köpa ekologiska leksaker till mina barn. Ekonomin sätter dock stopp för det. Därför väljer jag oftast att köpa begagnade saker. När jag inte köper begagnat försöker jag (medan barnen är såpass små att de inte själva önskar sig specifika saker) att köpa hållbara ting, inte gärna plast, hellre trä, så att de kan gå i arv till fler barn.

 

Idag beställde jag dock några nya förhoppningsvis hållbara pussel och spel.

 

19 kronor betalade jag för dessa fyra pussel.

19 kronor för detta muminmemory.

 

Båda varorna köpte jag hos Barnbokhandeln. Deras fyndavdelning brukar vara fin. Portot är dock rätt högt, så det lönar sig att beställa flera saker.


Lugna sköna dagar

Idag var första dagen som barnen lämnades på dagis. De hade det bra. Själv hade jag också det bra.

Jag började dagen med att pyssla ihop en liten bild till mitt yngsta syskonbarns dop. Det kändes bra. Det är inte så ofta som jag hinner vara kreativ (mer än rita en massa djur på beställning till mina egna barn).


(den blev lite konstig här, men jag redigerade bort namnen på snabbaste sätt)

Sedan bakades det bröd. Att baka med assistent är en fröjd.Och fikades på det samma.Jag har börjat dricka mer te, på bekostnad av mitt kaffedrickande.En härlig dag helt enkelt.

Imorgon kommer barnens farmor, då blir det ytterliggare en lugn dag. Det enda som står på schemat är träff med en journalist och fotograf. Samt skicka iväg några böcker som blivit sålda.

Topp 4: Snyggaste mat-förpackningar1 . Saltå kvarn2. Kung Markatta3. Änglamarks-påsar i den här stilen4. Garant - eko

(På listan kvalade endast de märken in som vi brukar handla av).

Dagens bröd: MorotsbullarDet här har du i:

2 medelstora morötter (rivna)
25 gram jäst
0,75 dl olja
5 dl mjölk
2 tsk salt
2 dl vetegroddar
ca 1,4 liter mjöl

Att pensla med:
vatten
vetekliSå här gör du:

Riv morötterna.

Smula jästen i en bunke.

Värm mjölk och olja till 37 grader. Slå på lite av mjölkblandningen på jästen och rör ut den. Slå på resten av degspadet. Tillsätt salt, groddar, morötter och det mesta av mjölet. Arbeta samman degen till den släpper kanterna.

Låt jäsa i 45 minuter.

Gör två längder av degen. Skär två centimeter tjocka bitar. Pensla med vatten och doppa sedan i vetekli.

Låt jäsa i 20 minuter.

Grädda mitt i ugnen på 225 grader i 12 minuter.