Saffransbullar med mandelmassa och apelsin
Jag tycker att lussekatter är rätt tråkiga. Här kommer mitt förslag på vad man kan baka istället.
Saffransbullar med mandelmassa och apelsin
Bulldeg:
150 gram margarin
5 dl ekologisk mellanmjölk
50 gram färsk jäst för söta degar
0,5 tsk salt
1,5 dl strösocker
15 dl vetemjöl
Fyllning:
Rivet skal + saft från två stycken apelsiner
3 dl russin
100 gram margarin
0,5 dl strösocker
150 gram mandelmassa
1 ägg till pensling
3 msk pärlsocker
Smält margarinet (150 gram) och blanda med mjölk och saffran. Se till att vätskan är 37 grader, slå den sedan över jästen. Lös upp jästen, och blanda sedan ner salt, strösocker och vetmjöl. Arbeta degen ordentligt. Jäs degen i cirka en timme.
Riv apelsinskalet. Pressa sedan ut saften. Ta apelsinsaften och koka upp russinen i. Låt svalna.
Blanda fyllningen av apelsinskal, margarin, strösocker och riven mandelmassa.
Kavla ut degen i två rektanglar (cirka 50 gånger 30 cm). Bre på fyllningen. Krama ur russinen och läg dem på. Rulla ihop. Skär bullar (dryga två centimeter), vik in fliken och lägg i pappersformar. Låt jäsa i 10 minuter till. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med ägg och strö på pärlsockret. Grädda dem 10 minuter mitt i ugnen.
Jag har också bakat en sats kolakakor/sirapskakor. Och idag innan stora barnet vaknade blandade jag ihop en pepparkaksdeg med hackad mandel. Tänkte göra lite skurna pepparkakor till första advent då barnens mormor och morfar kommer på besök. Det riktiga pepparkaksbaket får vänta ett tag till.
ettheltnyttliv - ung mamma till maja ♥
jaa verkligen =)
vad gott det ser ut! och mandelmassa! det är ju så himla gott!
Emelie
Vad gott!! =D
En blogg om Kevin
Gud va gott det ser ut!!
Linnéa- Blev mamma som 17åring till världens bästa Ebba
Men så gott! :)