Julstämning
Julen har alltid varit viktig i vår familj. Inte julklapparna. Men att hålla traditionerna. Julaftonsmorgon brukade börja med att mamma spelade julsånger på pianot. Vi barn gick upp och fick frukost i vardagsrummet - alltid samma sak: hembakad brödkaka (recept kommer så småningom), lussekatter och pepparkakor. Efter frukost gick vi till öppnaspisen och fick titta i våra strumpor. Varje år var det ungefär samma sak som låg i dem: en clementin, två valnötter, några hasselnötter, och en chokladfigur i staniolpapper. Hade vi tur låg det också en leksak - ett år hade mamma sytt varsin tygdocka, ett annat år fick jag ett litet mjukisdjur som pappa lurade mig att döpa till Svartenbrandt.
Efter frukost klädde vi barn upp oss i finkläder. Kanske gick vi med pappa till affären. Strax före lunch gjorde vi i ordning en fruktkorg, hjälpte mamma med maten och med dukningen. Efter lunch var det kaffe och choklad. Klockan tre var pappa, som den Disney-fantast han är, noga med att Kalle Anka stod på. Klockan fyra var det dags för Danmarks Kalle Anka (som har bättre klipp än det svenska).
Mitt i "Kan du vissla Johanna?" var det dags att tända änglaspelet och fika med minst sjusorters kakor. Efter fikat började den långa väntan på Tomten. Vi kände oss lika gråhåriga som Bosse (?) i "Barnen i Bullerbyn" innan hon (!) äntligen kom med sin käpp och sin lykta i trädgården.
Viktigast för mig är dock trots mina fina barndomsjular, förberedelserna innan jul. Jag skulle därför aldrig köpa färdig pepparkaksdeg, ha plastgran eller låta affärerna slå in mina julklappar (då missar man ju den härliga lackdoften).
Allra viktigast är det att varje dag, från första advent till julafton, tända änglaspelet, fika tillsammans och läsa en julsaga. Det går inte att kompromissa bort.
Vad har ni för jultraditioner i er familj som ni betraktar som mer eller mindre nödvändiga?
Besök
En av deras avlagda spjälsängar till lilla trollet som i snart tre månader fått sova i en resesäng, sedan hens gamla spjälsäng gick sönder.
Och blommor. Vi älskar att ha blommor hemma, men kostar inte så ofta på oss det själva.
Newbie
Varför finns inte Kappahls newbie-kläder i större storlek i större storlek än storlek 68?
Det här hade jag velat önska mig till Lilla trollet annars. Framförallt eftersom kläderna är gjorda av ekologisk bomull, och det är svårt att hitta ekologiska kläder till vettigt pris.
Julkläder för små troll
Cubus hade rea på hela affären i helgen. Lilla trollet fick då nya kläder inför jul.
Hen har också det här ombytet. Skjortan hittade vi på en barnmarknad (ursprungligen från Name it), och byxor från Lindex.
Stora trollet fick också en skjorta på en barnmarknad (ursprungligen från Polarn & Pyret), och byxor från Kappahl.
Koftan är ett reafynd från Lindex.
Mormors russinbullar
De här bullarna är ett bra recpet för hela familjen. Inte så söta, men ändå goda.
250 gram smör eller margarin
40 gram jäst (knappt en hel alltså)
2 msk råsocker
2 dl mjölk
2 ägg
1 dl russin
8 dl (drygt) vetemjöl
+ 1 ägg att pensla med
Gör så här:
1. Smält smöret och låt svalna.
2. Smula jästen.
3. Häll på sockret på jästen.
4. Värm mjölken till 37 grader och slå på. Lös upp jästen.
5. Häll i smöret och äggen.
6. Blanda i russin och mjöl. Knåda ordentligt (eller använd assistent!!)
7. Låt jäsa en halvtimme.
8. Forma till cirka 20 stora eller 30 mindre bullar.
9. Jäs på plåten i 40 minuter.
10. Pensla bullarna med ägg.
11. Grädda på högtemperatur till de fått fin färg och känns genomgräddade.
Att fira jul hemma
Trots vädret tycker jag att julstämning börjar infinna sig så smått. Det är skönt med en ny och fin lägenhet att förbereda jul i.
Vi kommer att stanna hemma hos oss själva under julen. Troligtvis kommer en av min mans bästa vänner att vara hos oss. Han bor i stort sett granne, hans sambo kommer att arbeta under hela julhelgen, och han är föräldralös. Kanske vill han agera tomte också?
Jag tycker att det är skönt att vara hemma och bara ta det lugnt. Inte flänga ute på vägarna under julhelgen. Övrig släkt kan vi träffa andra dagar än på just juldagen.
Hur gör ni?
28 november
I dagens adventskalender paket låg en annan adventskalender (alltså ingen riktig aktivitet). I fortsättningen blir det därmed en lucka om dagen att öppna för de små trollen.
Arlas adventskalender
Saffransbullar med mandelmassa och apelsin
Jag tycker att lussekatter är rätt tråkiga. Här kommer mitt förslag på vad man kan baka istället.
Saffransbullar med mandelmassa och apelsin
Bulldeg:
150 gram margarin
5 dl ekologisk mellanmjölk
50 gram färsk jäst för söta degar
0,5 tsk salt
1,5 dl strösocker
15 dl vetemjöl
Fyllning:
Rivet skal + saft från två stycken apelsiner
3 dl russin
100 gram margarin
0,5 dl strösocker
150 gram mandelmassa
1 ägg till pensling
3 msk pärlsocker
Smält margarinet (150 gram) och blanda med mjölk och saffran. Se till att vätskan är 37 grader, slå den sedan över jästen. Lös upp jästen, och blanda sedan ner salt, strösocker och vetmjöl. Arbeta degen ordentligt. Jäs degen i cirka en timme.
Riv apelsinskalet. Pressa sedan ut saften. Ta apelsinsaften och koka upp russinen i. Låt svalna.
Blanda fyllningen av apelsinskal, margarin, strösocker och riven mandelmassa.
Kavla ut degen i två rektanglar (cirka 50 gånger 30 cm). Bre på fyllningen. Krama ur russinen och läg dem på. Rulla ihop. Skär bullar (dryga två centimeter), vik in fliken och lägg i pappersformar. Låt jäsa i 10 minuter till. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med ägg och strö på pärlsockret. Grädda dem 10 minuter mitt i ugnen.
Jag har också bakat en sats kolakakor/sirapskakor. Och idag innan stora barnet vaknade blandade jag ihop en pepparkaksdeg med hackad mandel. Tänkte göra lite skurna pepparkakor till första advent då barnens mormor och morfar kommer på besök. Det riktiga pepparkaksbaket får vänta ett tag till.
Morgonstund har guld i mund
Lilla trollet tog sig en välbehövlig sovmorgon till tjugo över tio. Jag och Stora trollet pysslade med grötkokning och sagoläsning. Under förmiddagen väntar nu lite fixande, och vid tolv kommer mannen hem och äter lunch. Vi har lyxen att ha hans jobb bara runt hörnet. Härligt! Framförallt eftersom han jobbar övertid i stort sett varje dag.
Nu sitter småtrollen och leker. Bäst att jag ägnar mig åt lite fixande. Vädret påminner oss ju dock inte om att det är dags att börja förbereda inför julen. Men ikväll tror jag att det är dags att titta över julklapparna. Jag tror att vi är i stort sett färdiga. Barnen kommer att få sådant som vi fyndat på rea, eller begagnat. Det enda som återstår är att Stora trollet önskar sig en radiostyrdbil. Jag får nog kika runt lite på nätet efter det. Till mannen fyndade jag ett par saker på bokmässan. Övriga kan inte räkna med några julklappar från oss, utom möjligtvis någonting hemgjort/hembakat.
27 november
Här startar vi inte adventskalender den första december, utan på första advent.
På första lappen stod det att vi skulle ta fram alla julböckerna.
I paketet låg en pixibok (hittad på loppmarknad)
Barnen blev nöjda. I backen är det våra egna julböcker. De flesta på golvet är lånade på biblioteket. Böckerna skall dock få en finare korg att ligga i.
Vinterbarnen
Till första advent tar vi fram vinterbarnen. De står sedan och ser till att vi gör alla julförberedelser ordentligt. Barnen tyckte att det var väldigt märkvärdigt att få hjälpa till och veckla ut deras vinterbarn ur silkespappret.
Dagen idag har annars itne varit så mysig, utan blåsig och regning. Något första adventsväder var det därmed inte, och vi hoppade att åka in och titta på julskyltningen. Jag har gått i affärer och tittat julklappar och kläder. Barnen var med pappa och farbror på museum under tiden.
Nu inviger mannen vår nya asisstent med ett brödbak, och jag hänger vid datorn. Senare ikväll blir det förhoppningsvis lite filmtittande.
Tomtefamilj
I min familj har den här tomtefamiljen alltid spelat en viktig roll till jul. Jag och Stora trollet gick förbi försäljning av just dessa tomtar igår. Hade jag haft råd hade jag köpt en familj till oss. Nästa år kanske?
Här hittar du dem.
Stina Wirséns adventskalender
1,5 år
1,5årsåldern är kul, med mycket vilja. Lilla trollet pratar knappt alls (vid 13 månader var det dock 2 ordsmeningar som gällde), men kommunicerar bra på sitt egna vis. Jag har sällan träffat ett barn som förstår så mycket, och kommunicerar så bra i den åldern som Lilla trollet gör. Hen är med på i princip allt.
Vegetarisk mat
Här blev det enkel kvällsmat. Rotselleribiffar. Skiva rotselleri, förkoka, panera och stek dem. Enkelt och gott.
Appropå vegetarisk mat hittade jag vegetarisk julmat på Arlas hemsida. Här hittar du den.
Dagen idag har varit lugn. Städningen är klar. Syster var här och fikade och lekte. Barnen ligger nu nybadade och nöjda i sina sängar. Imorgonbitti är det dags för 1,5-årsbesiktning av Lilla trollet. Det skall bli spännande att se hur stor hen är. Hen har växt rejält den senaste månaden.
Imorgon skall vi också trotsa att lönen kommer, och ge oss ut i affärer. Bland annat måste jag hitta en klänning till julfesten som snart går av stapeln på mannens jobb.
Vi köpte de här i rött till Stora trollet nyligen, och nu är jag sugen på att utnyttja en 30%-rabatt och köpa dem i blått med. Vi får se om de finns kvar.
Dagens planer
- baka bröd
- fika med syster
- fixa med adventskalendern
Mmm... Wienerbröd
Här sitter jag och väntar på att mannen skall komma upp från tvättstugan. Tidigare ikväll var han och köpte wienerbröd. Det är inte varje dag vi har kakor/bullar i huset och har vi det brukar de definitivt inte vara köpta. Det skall med andra ord bli riktigt gott.
Stora trollet har dock inte somnat än. Hen ligger och ropar i sin säng, som varje kväll. Så har det varit sen hen föddes. Hen är verkligen en nattuggla. Till skillnad från Lilla trollet, som villigt går och lägger sig de flesta kvällar. När hen kom förstod vi hur det också kunde vara att vara förälder. Stora trollet spenderade varenda kväll under sin spjälsängsperiod med att stå och skaka galler och gallskrika, ofta i minst ett par timmar. Och det oavsett vid vilken tid nattningen skedde. Oftast samsov vi, men då klättrade hen som en liten galning upp och ner på sin mamma. Nuförtiden går det i perioder. Ibland ligger hen fint och läser böcker också.
Ett jullamm och en julkanin
Både mina barn och jag själv som barn älskade nya pepparkaksmått. Mitt tips till er som gör paketkalendrar är därför att stoppa i ett pepparkaksmått. På ICA fanns en massa fina. 12 kronor styck tog dem för sina.
Dags att gå ut
Nu är det dags för de stillasittande barnen att gå ut.
Giftig bröstmjölk
Lika inne som det var för några år sedan att dricka latte som nybliven mamma är det idag att träna.
Att träna är naturligtvis nyttigt. Men många kombinerar det med någon form av mer eller mindre extrem diet, samtidigt som de ammar, trots att rekommendationen är att inte gå ner i vikt under amning.
Bröstmjölk innehåller alltid en mängd av de kemikalier som en kvinna har exponerats för och lagrat i sin kropp. Enligt WHO ligger ammande spädbarns dagliga intag av dioxiner och PCB:er för högt, även om de under de senaste årtiondena har minskat. Giftnivåerna sjunker också under amningsperioden (giftmängden är alltså mindre i slutet av amningsperioden än i början). Amning är trots gifterna det nyttigaste för ditt barn.
Det går på flera sätt att minska gifterna i mjölken. Som gravid eller ammande bör du därför inte utsättas för exponering av färg, lim, fläckbortagningsmedel, nagellack, bekämpningsmedel eller bensinångor. Du bör inte kemtvätta dina kläder. Det är till fördel att äta produkter långt ner i näringskedjan (grönsaker och baljväxter innehåller mindre mängd gift än kött och fisk). Maten du äter bör vara kravmärkt (framförallt köttet).
Att äta som vanligt och ändå gå ner i vikt vid amning är naturligt och inte farligt. Att däremot aktivt försöka minska vikten medan du ammar är direkt skadligt för barnet. I många bloggar läser jag saker i stil med: "Jag äter näringsrikt, så det är ingen fara för mitt barn". Faran är dock att när du går ner i vikt frigörs miljögifter som finns lagrade i kroppsfettet. Miljögifterna går då över i bröstmjölken. Att aktivt gå ner i vikt är därmed direkt skadligt för din ammande bebis. Du utsätter ditt barn för en sämre hälsa då du som ammande mamma väljer att banta.
Att inte veta vad som väntar
När jag väntade den lilla blev det mesta tvärtom. Jag visste från början att jag väntade henom. Jag mådde sjuktdåligt av magkatarr de första månaderna. Framåt vintern vände det. Då mådde jag bara ganska dåligt. Vårvintern tickade på ganska bra. Bortsett från att jag läste på dubbelhelfart, samtidigt som jag hade Stora trollet hemma från dagis. I mars började min lärarpraktik. Ett par dagar in på den fick jag veta att Lilla trollet var tillväxthämmat. Rekommendationerna var att jag skulle sjukskrivas. Det fanns det ingen möjlighet för. Jag fortsatte med att läsa på halvfart, samtidigt som jag praktiserade på heltid. Lilla trollet bestämde sig trots det för att växa till sig lite. "Nu behöver vi inte göra fler ultraljud" sade barnmorskan. Jag var nöjd. I ett par dagar.
Med Stora trollet hade jag förhöjda levervärden. När det började klia mer och mer insåg jag att det var dags att fråga barnmorskan. "Javisst kan vi ta prover, men det är säkert ingen fara" sade hon. Veckan därpå ringde hon: "Levervärdena är förhöjda, men du har säkert inga gallsyror. Men du kan väl komma in idag så att jag får ta prover".
Gallsyreprover läste jag mig till att de brukar ta upp till en vecka innan man kan få svar på. När det var fredag och en vecka hade gått och hon inte hade ringt kände jag mig ganska lugn. Jag var ganska avtrubbad och trött. Jag fick inte ligga på rygg, eftersom det hämmade syreupptaget för barnet. Med tanke på tillväxthämningen var detta absolut förbjudet. Större delen av nätterna spenderade jag dessutom med att klia mig, trots att jag fått starka klådstillande mediciner utskrivna.
På måndagmorgon ringde barnmorskan. "Dina värden var alldeles för höga. Imorgonbitti skall du in för bedömning av igångsättning. Det är bäst att du fixar barnvakt, men jag vet inte hur vida de bedömer att det är akut eller inte."
På tisdagmorgon lämnade jag Stora trollet på dagis. Jag meddelade att hans Mormor kanske skulle komma och hämta honom, och lade vår hemnyckel på hyllan. Medan mannen gick till skolan tog jag min väska med det nödvändigaste (necessär, kamera och en pyjamas och en mössa till bebisen) och gick till bussen. Innan jag gick till förlossningen gick jag och handlade en mjukisdjur till Stora trollet från bebisen.
Väntan på sjukhuset blev lång. Jag och mannen han tänka att idag hinner de inte med en igångsättning. När de ropade in oss blev vi förvånade över att de sade: "Då var det dags för igångsättning". Klockan var 14.30. Vid fyra skickades jag över till BB för att vänta på att det skulle sätta igång. "Det händer nog inget ikväll" sade barnmorskan. Vid halv nio skulle de kolla om något börjat hända. Men vid sextiden insåg jag att jag nog hade riktiga värkar, och inte bara var påverkad av igångsättningen. Fram till åtta hann jag vara på förlossningen. Skulle egentligen få bedövning eftersom det var så intensivt, men insåg själv att bäbi var på väg ut. 20.17 kastade hen sig ut med armarna före, och barnmorskan han precis in i rummet. Hon kommenterade sedan att vi lika bra kunde fått honom hemma eftersom vi ändå skötte allt själva. Jag var bara nöjd att jag återigen klarat av en förlossning utan någon form av medicinsk smärtlindring.
Allt kändes snabbt. Jag var inte alls beredd. Jag hade trott att jag skulle få gå tiden ut, inte bli igångsatt tre veckor före. Jag hade också tänkt att det skulle ta några timmar, inte att hen skulle ha såpass bråttom. Samtidigt kändes allt så naturligt. Den här gången visste jag hur det var att ha ett barn, och hur mycket man tycker om dem.
Lycka
Lycka är att hitta ekologiska clementiner.
Båda barnen älskar clementiner, och idag kunde vi köpa med gott samvete, när vi hittade dessa ekologiska på Coop. Det blev en mysig fruktstund på eftermiddagen, och nu luktar det jul i lägenheten. Härligt!
Båda barnen följde med sin pappa till affären för att köpa jäst. Jag hoppas på att jag skall orka med ett brödbak ikväll. Men först skall jag pyssla färdigt med adventskalendern. Och innan dess skall barnen matas, badas och nattas.
Gådagskvällen
Mannen lagade mat.
Jag såg till att vårt kala vårt sovrum blev städat. Än har vi inte kommit iordning sedan flytten.
Och sen pysslade jag med barnens adventskalender.
Nalle!
Jag väntar på att barnen skall somna. Lilla Trollet ropade nyss och ville ha fler mjukisdjur. "Nalle" är det ord som hörs oftast här. Det verkar vara det bästa som finns, åtminstone om man får tro Lilla Trollet.
När de har somnat skall jag städa lite (nackdelen med att ha en liten lägenhet är helt klart att man inte kan gå förbi någonstans utan att barnen hör och ropar. Sovrummet är det enda rummet man kan vara på den här tiden om barnen är sällskapssjuka, men samtidigt trötta så att de skall sova). Därefter blir det adventskalender pyssel.
Sjuka åsikter
Jag vet inte vad ni tycker, men jag kan tycka att behoven ser aningen olika ut.
Förälder 1: Har ett barn som endast är 15 månader. Barnet skall skolas in på förskola tre månader innan hon skall bli storasyster. Föräldern skall vara föräldraledig.
Förälder 2: Har två barn som är 3,5 år och 1,5 år. Skall plugga på 150% för att ta sin universitetsexamen. Vill ha en förskoleplats till det stora barnet så att hen slipper vara med i skolan. Ekonomiskt behöver föräldern studera, eftersom en ingångslön börjar bli aningen kärvt att leva på. Dessutom är barnet så stor att hen dagligen frågar när hen skall få börja dagis.
Tydligen är det helt sjukt att anse att dessa två föräldrar har olika behov av en dagisplats.
Själv anser jag att det är sjukare att vilja lämna bort sitt lilla barn när man inte måste.
Julgranskula
Den här julgranskulan från Åhléns har flyttat in till oss.
Adventsvecka
Det är ju helt bisart att det är dags för första advent till helgen! Och än har jag inte pusslat ihop barnens adventskalender. Smakprov kommer att komma under veckan.
Stora trollet funderar mycket över tomten. Bor han i Norrland eller på Nordpolen? Finns det isbjörnar där Tomten bor?
Vår städning i helgen hann inte bli riktigt färdig, men det är inte så mycket kvar, så det skall jag försöka fixa med under dagen. Vi skall också posta brev, gå till biblioteket och kanske till någon lekplats. Samma som alltid med andra ord!
Helgen som varit
- städande
- julklädeshandling
- teater
- julmarknad
- lek
Jag är nöjd.
De här handlades till lilla trollet. Från Lindex. Ett par liknande till Stora trollet hittade vi på Kappahl.
Jordgubbs-shake
Det här är nog den godaste milkshake som finns (och för övrigt den enda jag tycker om):
Jordgubbar (jag använder cirka 125 gram)
1 dk mjölk
1 dl grädde
Vaniljglass
1. Mixa jordgubbarna.
2. Vispa grädden.
3 Blanda de mixade jordgubbarna, grädden (spara lite till dekorering), mjölken och glassen och mixa.
4. Häll upp i glas, lägg på en liten klick grädde och sätt i ett sugrör.
Det där med 15timmarsbarn
Efter jul kommer jag att plugga på 100%, och från mitten av terminen på 200%. Med två stycken barn hemma.
Samtidigt finns det barn i kommunen som går 15 timmar trots att deras föräldrar är föräldralediga med småsyskon. Jag får inte ekvationen att gå ihop! Hur kan man prioritera barn som inte behöver vara på dagis framför barn som behöver en plats?
Jag ser en lösning på det:
- Låt barn till föräldralediga gå 15 timmar i mån av plats (det vill säga när samtliga barn som faktiskt behöver ha plats har fått en plats)
- Låt 15timmarsbarnen först och främst vara stora barn. Barn under 3 år har inget behov av en dagisplats. Att säga någonting annat tror jag faktiskt bara handlar om att lätta sitt samvete som förälder när man lämnar bort barnet. Däremot kanske mammorna känner ett behov av att vara själva med bebisen, att sitta och fika med andra mammor hela dagarna utan att det äldre syskonet stör planeringen, vad vet jag. Allra värst tycker jag att det är när man skolar in ett barn som precis har fått eller snart skall få ett syskon. Hur tänker man som förälder då?
Fast bäst vore ju så klart om alla fick en plats. För vill föräldrarna ha barnet på dagis, är det kanske bäst för barnet om det får vara där. Själv njöt jag av att ha båda hemma när Stora trollet fick ett småsyskon.
Om alla 15timmarsbarn försvann från dagis skulle dagisbehovet täckas i den här kommunen. En intressant tanke.
Uppdatering: Det är endast barn över tre år som har laglig rätt till förskola, fram till dess är det föräldrarnas behov som avgör.
Dansant afton
- efterrätt
- dans
- och film
Det tycks bli en bra kväll.
Dyrare mat, nu!
Här är gårdagensdebatt och kråkdebatten. Hur vida man kan äta kråka debatteras det. 40 minuter in i programmet kan ni se Carl-Jan Granqvist prata om Dyrare mat, Nu!
"Har du tröttnat på den bittra eftersmaken av billig mat? Förstörda ekosystem, överanvändning av konstgödsel och bekämpningsmedel, minskad biologisk mångfald och bräckliga samhällssystem.
Konsekvenserna av jakten på billig mat är förödande. Den driver oss mot ett läge där vi alla är förlorare.
Manifestera mot skräpmatskulturen och halvfabrikaten. Känn dig stärkt av vetskapen om att vi är fler som värderar god, hållbart och närproducerad mat som inte ger en bitter bismak av död och förstörelse."
På facebook går gruppen att hitta. Där har den för tillfället 8262 medlemmar.
Själv har jag svårt för kampen om billigare mat. Billigare mat leder utan undantag till sämre villkor för arbetare och en försämrad miljö. Det här är ingenting som jag vill se. Tänk på det nästa gång du är i affären!
Linsbiffar med jordnötter, tomatkompott och gräddbakad sötpotatis
Linsbiffar med jordnötter:
2 dl gröna linser
1 liten gul lök
0,5 dl jordnötter (salta)
0,5 dl potatismjöl
Knappt 1 tsk salt
2 krm peppar
Smör till stekning
Tomtakompott:
2 stycken schalottenlökar
250 gram körsbärstomater
1 tsk olivolja
2,5 dl vispgrädde + mjölk (blanda för att slippa matlagningsgrädde med e-ämnen)
1 tsk vitvinsvinäger
1 msk farinsocker
0,5 dl salt
1 krm peppar
Gräddbakad sötpotatis:
1 kg sötpotatis
2,5 dl vispgrädde + mjölk
1 vitlöksklyfta
1,5 tsk salt
Gör så här:
Biffarna:
1. Skölj linserna. Koka dem i 15 minuter. Häll av vattnet.
2. Mixa linserna nästan släta.
3. Skala och hacka löken, grovhacka jordnötterna och blanda med linserna. Blanda i potatismjöl, salt och peppar.
4. Forma åtta biffar. Stek cirka tre minuter på varje sida.
Tomatkompott:
1. Skala och hacka löken. Halvera tomaterna.
2. Fräs löken.
3. Tillsätt gräddblandningen, vinäger, socker, salt och peppar. Koka ihop.
4. Tillsätt tomaterna. Koka ytterliggare någon minut på svag värme.
Gräddbakad sötpotatis:
1. Sätt ungen på 225 grader.
2. Skiva sötpotatisen i 0.5 cm tjocka skivor.
3. Blanda grädde, mjölk, pressad vitlök och salt.
4. Baka i ugnen i en halvtimme.
Boktips
Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2
I boken finns bland annat denna fantastiska bilden. Vars text är:
Tanten: Varför har han ROSA mössa på sig?
Mamman: För att han är BÖG
Jag gillar den texten! Jag skall också börja svara att mina barn är homosexuella, när folk undrar varför vi bryter normerna.
Barn skall få vara barn. De är inga sexuella varelser på samma sätt som vuxna, därför bör inte barn kläs könskodat. Det är skillnad på vilka kläder vuxna och barn har. Att småflickor inte har urringat är de flesta överens om. Men att små pojkar såväl som flickor skall ha andra könskodade, och därmed sexuelltbetonade kläder, verkar få reflektera över. Igår blev mitt minsta barn klätt i brunt, grått och vitt med rosa strumpor taget för en flicka. I förrgår hade hen blå byxor, blå body, blå strumpor och blå mössa – då var hen visst en pojke. Hur tänker ni angående barns kläder? Skall man göra barn till flickor och pojkar?
Sofia tipsar om att ge den här boken till sitt dagis. Jag håller med om att det är en bra idé. Dock har jag alltid varit lite rädd att dagispersonalen skall ta illa upp. Till stora trollets gamla dagis gav vi däremot de här två böckerna:
Plättdag
Här beställdes plättar till lunch. Stora trollet fick jag även i lite potatissoppa.
Nu skall jag städa, Lilla trollet skall sova och Stora trollet skall få se på film. Till helgen har jag och mannen bokat in storstädning av hela lägenheten, inför advent. Härligt! Snart är vi där. Jag och trollen invigde julen med att läsa Mamma Mu firar jul nyss. Till och med Lilla trollet orkade höra hela.
Advenskalendrar
Vart man än tittar på bloggar diskuteras det advetskalendrar, många kör färdiga kalendrar, från till exempel Lego. Jag tycker att det verkar tråkigt, det roliga är ju att göra i ordning kalendern (fast den här Muminkalendern tycker jag är väldigt söt).
Annars verkar det vara paketkalendrar som gäller. Personligen tycker jag att det verkar både dyrt och onödigt (åtminstone för väldigt små barn). 24 små presenter (eller 48 om du har två barn), som bara bygger på konsumtionsberget ytterliggare. En lösning är att köpa begagnade saker och lägga i. Det skulle fungera utmärkt. Men själv vill jag absolut inte att barnen skall få 24 extra onödiga julklappar.
Här kommer det, som tidigare nämnt, att blir en form av aktivitetskalender med jultema. En hederlig kalender med luckor kommer nog också dyka upp, om jag känner barnens Mormor rätt.
Hur gör ni med adventskalendrar till era barn?
Kasperteater
Barnen gav mig sovmorgon, efter att Lilla trollet fått välling av sin pappa. Därefter styrde jag upp en liten Kaperteater. Dock med lite uddafigurer. Skalman fick Lilla trollet i julklapp förra året. De två andra köpte jag begagnade.
Idag skall vi också:
- Gå till biblioteket (som vanligt)
- Stryka all tvätt
- Städa (torsdagar är vår städdag)
- Förhoppningsvis hinna med en kvällspromenad. Fast egentligen är det mannens tur att ut och jogga. Får se om vi båda hinner ut (dock inte samtidigt), efter att vi nattat barnen.
Jag längtar till helgen. Det skall bli skönt att få lite omväxling från att jämt vara ensam med barnen. På lördag har jag planerat att vi skall åka på en mindre julmarknad. Årets första.
Dagens kvällsmat
Mellan allt tvättande lyckades jag slänga ihop linsbiffar med jordnötter. Till det serverades gräddbakad sötpotatis och tomatkompott. Det smakade bättre än vad det såg ut.
Nu skall jag strax ner i tvättstugan och byta tvätt, sedan ut på promenad, innan jag tar hand om den sista tvätten. Frågan är om jag orkar stryka ikväll med. Antagligen inte.
Vad är era kvällsplaner?
Tvätten - del två
Förbjudet
- Sjukvårdspersonal att tala om könet på ett ofött barn (om det inte finns medicinska skäl).
- Flick- och pojkavdelningar i affärerna.
- Att affärer ger plastpåsar när vi handlar.
- Icke-ekologisk mat i affärerna.
- Köttindustin. Att skjuta sin egen älg tycker jag är mer humant än att köpa i affären. Därmed skulle jag helst vilja förbjuda allt kött i affär.
För övrigt dömer jag inte er om ni äter kött, icke-ekologiskt, har en rosa prinsessa eller tog reda på att ni skulle få en pojke och direkt åkte och handla en blåvagn. Det här handlar om samhälletsansvar, att strypa våra valmöjligheter, när vi själva inte kan se de bästa valen.
Pastapaella med fetaostsås
PASTAPAELLA MED FETAOSTSÅS
Till 3-4 personer
400 gram pasta
1 burk (340) gram majskorn
1 msk smör
Lite salt
Tomatfräs:
1 gul lök
2 msk olivolja
10 stycken soltorkade tomater
1 vitlöksklyfta
Lite salt
Lite peppar
5 stycken tomater
Fetaostsås:
100 gram fetaost
2 dl matlagningsyoghurt
Lite pressad citron (och om ni har ekologiska, även lite rivet skal)
Gör så här:
1. Koka pastan
2. Tomatfräs: Hacka lök och vitlök och fräs den. Blanda i strimlade soltorkade tomater. Salta och peppra. Låt "puttra". Blanda i majs och hackade tomater.
3. Blanda tomtatfräset med pastan.
4. Fetaostsås: Mosa fetaosten, och blanda alla ingredienser.
5. Servera med ruccola eller annan sallad.
Att påverka sitt ofödda barn
Kan någon vettig människa där ute förklara för mig varför man får lov att ta reda på könet av sitt kommande barn (även i de fall som det inte finns medicinsk anledning)? För mig känns det bara konstigt. Jag anser att det bidrar till en ännu skevare bild av vikten av kön. Att samhället betraktar det som normalt att veta vilket kön barnet man väntar kommer att ha bidrar till att skeva könsstrukturer uppmuntras.
Många säger att könet inte spelar någon roll, men att det är roligt att veta när de skall handla till bebisen. Jag undrar snarare: är det inte bättre att inte veta så att man inte sätter in barnet i ett speciellt fack redan innan det är fött?
När jag gjorde mitt fjärde ultraljud med Lilla trollet blev läkaren som gjorde det nästan arg på mig för att jag inte aktivt ville veta könet. Hon hade ingen förståelse för att jag inte tyckte att det var mer intressant än att veta barnets skostorlek.
Så fort vi får veta barnets kön påverkar vi barnet i den riktning som normer och värderingar vill att vi skall behandla barnet. Varför vill man börja påverka barnets utveckling redan innan det föds? Jag har faktiskt ingen som helst förståelse för det.
Det är dags att förbjuda könsultraljud!
Tvättberg
Här verkar dagen vara räddad. Tur att vi har tvättmaskin, för tvättiden ikväll hade absolut inte räckt. Jag ser inte fram emot att stryka det här.
Att leka
Kvällen har spenderats på ett lekland med barnen. De älskade det. Själv är jag lite kluven till vad jag tycker. Visst är det kul att klättra omkring, men samtidigt mår jag alltid lite dåligt när jag tittar på andra familjer som låter alltför små barn klättra omkring på egen hand, som låter barnen gå runt med stora godispåsar, som klär barnen könsstereotypt osv.
Nu väntar jag på att mina bröd skall bli färdigbakade så att jag kan gå och lägga mig. Mannen har redan somnat. Mitt i dagens Bevvan-avsnitt dessutom.
Att göra barnen sysselsatta
Igårkväll gjorde jag som hastigast en parkeringsplats till Stora trollet för att hen skulle leka lugnt. Gissa vad det första hen ville leka med i morse var? Nu leker de fint båda två inne i barnkammaren. Själv skall jag se om jag hittar havregrynen, så att jag kan få någon frukost.
Jag blir äcklad
Jag undrar faktiskt också vad som har hänt Blondinbella i hennes tidigare liv? Eller blir man så blåst när man växer upp med god ekonomiskstandard?
En casalinga-man
Jag borde också styra upp planerna för morgondagen. Hur gör ni andra som är föräldralediga, planerar ni in aktiviteter för barnen, eller tar ni det som det kommer? Jag känner själv att jag måste planera in någontnig (ex. gå till biblioteket, baka bröd, gå till lekplatsen, göra trolldeg...). Inget märkvärdigt, men någonting särskilt. Annars får jag panik på att barnen bara springer omkring och låter.
Vad är ert bästa tips på aktivitet att göra med barnen, så här på hösten?
Ett misslyckat Tradera-köp
Så här mycket var det kvar av paketet när det äntligen kom. Dessutom saknades en säsong. Nu blir det ett negativt omdöme. Och dags att jaga rätt på en säsong till.
Reseten av eftermiddagen har varit fin. Trollen och jag har lekt på lekplatsen, och nu leker dem med lego och tåg i sitt rum. Jag skall försöka planera någon kvällsmat under tiden. Resten av veckans mat är planerad. Men idag har vi som sagt inte så mycket mat hemma.
Julöls-tips
Brew dog - There Is No Santa
Åbro Sigills ekologiska julöl
Fuller´s Old Winter Ale
Det här är de tre sorter vi satsar på att testa i år. Tänk på att vara ute i god tid om du vill ha någonting, för de goda sorterna brukar sälja slut snabbt.
Dagens lunch
Här blev det enkel mat. Det fanns inte så mycket spännande hemma. Det är nog dags att handla mat ikväll. Undra om mannen är sugen på att göra det?
Statistik
Nu blir det mys med Stora trollet, som vill sitta i knät.
Gömda havregryn
Igår städade min man skafferiet. Nu hittade jag inte havregrynen, och fick därmed ingen gröt. Jobbigt.
Barnen leker fint i sitt rum. Snart är det dags att klä på dem. Idag kommer julölen in på Bolaget. Vi gillar egentligen inte att ta med dem dit. Min man har dock jobbat på Bolaget innan, och är allt för intresserad av att smaka några speciella sorter för att riskera att de skall ta slut, så idag får barnen följa med.
Vad vi skall göra sen? Det vet jag inte ännu.
Bio-dag
Ikväll skall jag börja fixa med barnens adventskalender har jag tänkt. Vi funderar också på att provsmaka årets glögg. Fast det känns lite tidigt. Så vid närmare eftertanke så blir det kanske te eller kaffe istället.
Julen är här
Dagen har spenderats ute på landet hos syster och syskonbarn. Lilla bebisen trivs hos mig. Min lilla trivs inte med att jag lånar bebisen, och är därmed otroligt mammig just nu. De tre stora kusinerna (3,5 år, 2 år och 1,5 år) har lekt hela dagen i alla fall.
Kvällen spenderas med städning. Hela mina Tradera och Bokbörsen ligger i sovrummet. Inte så kul. Någon som vill köpa någonting? ;)
Igår hade vi också en mysdag. Jag och barnen gick i affärer på dagen. På en begagnataffär hade de tagit fram julsakerna, så vi köpte lucianattlinnen och tomtekläder. Vi fyllde också på vår julbokssamling.
Barnen kommer nog att älska den här med pop-upp-bilder:
Jag är mest nöjd med de här:
Barnen fick också välja lite julpynt för 1 kr/st.
På Kappahl rea-fyndade vi lite också. Den prickiga tröjan valde stora trollet själv.
Fullt upp
- Sagostund.
- Ärenden.
- Tandläkare.
- Vänner
Återkommer imorgon
Manlig omelett
Det var länge sedan här kom några recept. Det har helt enkelt att göra med att det är mannen som har lagat den mesta maten på sistone.
Det går inte så bra för mig med matlagandet heller. Idag lyckades jag sätta igång branlarmet! Nu har vi i alla fall vädrat ut någorlunda. Vi har också tagit oss en sväng till biblioteket och lånat nya böcker och anmält oss till morgondagens sagostund. Dessutom har vi fixat en tid på grannstället - tandläkaren. Stora trollet ramlade och slog i tänderna häromdagen. Nu måste vi kolla upp det för att försäkringen skall täcka ev. framtida skador.
Nu väntar vi på mannen. För övrigt kom inte paketet idag heller. Det var nog sista gången jag handlade på Tradera.
Kitchen aid vs Ankarsrum
Idag verkar Kitchen aid vara den som är trendigast. Eller var i alla fall var. Den verkar få allt sämre recensioner. Min mamma som är 40-talist menar dock att de som har armen uppifrån har en tendens att läcka. Hennes Elektrolux (numera ankarsrum) har dock hållit i årtionden. Ankarsrum känns också som den klarar större degar bättre, och här är det oftast stora satser av bröd som bakas. Kitchen Aid sägs vara okej - så länge man inte bakar tyngre matbröd. Dessutom är Ankarsrum svensktillverkad, vilket jag tycker är en fördel. Här blir det därmed en Ankarsrum, även om den är lite dyrare.
Dagens planer
- gå till biblioteket och lämna och låna böcker.
- Hämta ut vår nya assistent.
- Kontrollera att alla Tradera-paket och Bokbörsen-paket är skickade.
- För hoppningsvis få hämta ut Bevvan som jag ännu inte fått. Undra om jag någonsin får dem.
- Tvätta.
Vår nya vän
Imorgon flyttar den här in till oss, som en bröllopspresent från mina föräldrar. En Ankarsrum assistent. Hurra! Som vi har längtat. Tänk vad mycket lättare allt brödbak kommer att bli. Med tillbehör kommer den dessutom gå att använda till nästan allt. Jag skulle inte ha något emot en grönsaksskärare, en passertillsats, en rivtillsats och en mixer.
Här kan du för övrigt tävla om en egen.
Gratis är gott
Här kan du hämta dig en check till en gratis förpackning müsli . Tyvärr är den inte ekologisk.
Här kan du läsa mer om den.
Att göra julen billigare
Tänk på att köpa ingredienser till julmaten när det är extrapriser. Det är det ofta i november, för att locka oss att köpa hem i onödan. Tänk så klart även på vad du bakar/lagar, kanske behövs inte alla lyxiga ingredienser i all mat. Kanske kan du baka det som innehåller kakao istället för choklad, vanligt socker istället för muscovadosocker osv. Laga all mat och baka allting själv.
Julklappsetticketer, papper och snören köper vi på billiga affärer, eller allra helst efter jul när det reas ut.
Köp julklappar begagnat eller på rea. BR-leksaker rear till exempel ut stora delar av sortimentet till fyndpris (tänk 20 kronor istället för 200, 100 istället för 500 osv) i januari och augusti.
Jag har under året köpt billiga begagnade julböcker.
I november brukar begagnat affärerna plocka fram julsaker som säljs för en billig peng. Efter jul säljer de flesta affärer ut sina julsaker. Bunkra och laga.
Är det värt att kosta på dyra resor till släkten? Har ni inte det lika mysigt hemma hos er?
Några saker som jag aldrig skulle dra in på dock är julgran, julblommor och lyxig frukt. Annars blir det ingen riktig jul. Vi har nog allt vi vill, men ser till att (om det går) betala ett lägre pris för det.
Varning för cancer-barnmat
Det starkt cancerframkallande ämnet aflatoxin har hittats i barnmat från Semper. Två produkter har återkallats - Småfolk Fruity Stix Banan och Dadel, samt Oaty Stix Äpple och Hallon. Är det någon som blir förvånad? Den senare varianten har faktiskt vår Stora haft en förpackning av. Galet. Att man aldrig kan vara säker.
Lilla trollet ett och ett halvt år
Lilla trollet har blivit duktig på att sysselsätta sig själv. Hen bygger Brio-bana, bygger med lego, lagat låtsasmat, kör djur och dockor i dockvagn, gungar gunghäst, rider käpphäst och leker med bilar. Allt oftare kommer hen med böcker som hen vill att vi skall läsa. Om man har tur orkar hen sedan sitta stilla och lyssna. Men oftast inte. När vi läser pekar hen allt oftare ut rätt sak på bilderna.
I munnen finns nu 14 tänder! Åtta uppe och sex nere.
Ordförrådet är mindre än vad det var tidigare. Oftast säger hen: Mamma, Nalle, Amma, Där, Pappa. I början av sommaren bestod ordförrådet av ett 50-talord och enklare tvåordsmeningar. Men nu verkar hen inte riktigt ha tid för sådant. Hen förstår det mesta, och följer instruktioner bra.
Hen är duktig på att springa, klättra, hoppa och dansa. Det senaste gör hen gärna livligt så fort vi sätter på musik. Hen går utan problem upp och ner för trappor.
När hen skall äta sitter hen på sin Tripp Trapp-stol. Hen klättrar själv upp och ner.
Hen äter det mesta. Ibland mycket, och ibland inte alls. Sedan ettårsålder får vi inte lov att mata henom. Helst av allt ammar hen - Ofta!
Sitter på pottan gör hen allt oftare. När hen råkar kissa på golvet kommer hen och visar. "Där" säger hen och pekar. När hen är färdig på pottan ställer hen sig upp och drar själv upp byxorna.
Hen gör oftast samma sak som Stora trollet. Att vara likadan som sitt syskon verkar vara viktigast.
Slutrea och sjukdom
Igår innan hen blev sjuk hann vi i alla fall gå på rea. Med oss hem fick vi:
En tröja till Stora trollet
och lite vårkläder till Lilla Trollet
Nu skall jag lämna datorn så att Stora trollet kan få se en film. Vi äger ju ingen tv, och "bara" en dator, så här gäller det att turas om.
Macarons
En vän till oss fyller år. Här är hans födelsedagsfika som jag tänkte kila över med imorgon.
Årets årgångsglögg
Efter min predikning kommer här dagens inhandling. Jag som antagligen inte ens har slutat amma till jul. Mannen beställde i alla fall en flaska årgångs glögg. Kaffesmak. Kan bli spännande. Lite sugen blir jag allt på att testa den. Saftglögg är ju ingen höjdare smakmässigt!
När vi var små brukade jag och systern för övrigt få sockerdricka (kall) i glöggmuggar med mandel och russin, när de äldre i familjen drack glögg. Nu tycker jag att det låter rysligt äckligt.
Pappersdockan Saga
Här kommer Saga. Henne skall vi leka med idag.
Ett ekologiskt barn
Jag och sambon skulle vilja vara starka miljökämpar. Vi skulle vilja bo i en stuga på landet och odla vår egen mat. Det gör vi tyvärr inte (men kanske i framtiden). Det vi kan göra, utan att rucka för mycket på vår ekonomi och vår bekvämlighet gör vi däremot. Vi köper ekologisk när vi har råd, vi släcker och drar ur sladdar när vi inte använder lampor/elprodukter, vi tar inte emot reklam, vi källsorterar frenetiskt, vi köper så mycket som möjligt utan förpackningar (frukt med skal handlar vi till exempel utan påse om vi inte handlar många av samma sort på en gång. Men jag skulle aldrig ta en påse till två citroner), vi utnyttjar så mycket som möjligt av råvaran (rivet citronskal används i kakor, rester slängs ihop till pastagratäng osv.), vi har nyligen skaffat begagnad bil som vi bara använder i nödfall (till våren kommer den lilla också kunna sitta i vår rymliga cykelkärra), vi har en låg inomhustemperatur... osv... osv...
Att ha barn är inte miljövänligt. Blöjpåsarna hopar sig bland soporna. När vi fick vårt första barn fick vi också en omgång tygblöjor från kommunen. Det blev vi lyckliga över. Våra tygblöjor är vikblöjor. Vi tvättar, stryker och viker dem. Det är jobbigt. Men det finns också blöjor som fungerar på samma sätt som engångsblöjor. Tygblöjor behöver varken vara jobbigare eller äckligare än andra blöjor. Själva är vi inte fanatiska; På nätterna, när vi är ute eller har mycket att göra använder vi engångsblöjor. Ändå sparar vi en massa på miljön. Det är det finnaste vi kan göra för våra barn.
Vi har vikblöjor köpta från Imse Vimse. Utanpå har man smidiga blöjbyxor.
Jag rekommenderar också träningsbyxor för er med barn som håller på att sluta med blöjor. Med dem känner barnen själva när de blir blöta, men det läcker inte i alla kläder, i soffor och på mattor.
Postat
Nu är presenterna iväg till lilla kusinen (bilden blev inte så snygg eftersom jag tog bort namnet från paketet och kuvertet).
Handling - igen
Leksaker från begagnataffär. Totalt 50 kronor. Och precis vad stora trollet önskar sig i julklapp.
Böcker. De flesta skall säljas vidare.
Begagnade kläder. Tröja till stora trollet. Body till lilla trollet. Och en body till den nya kusinen.
Tröjor till våren/sommaren 30 kr/st på Lindex rea.
På Polarn & Pyret var det 35% på allt randigt. Dessutom hade jag 100 kronor i presentkort (som jag fått från Loppi.se). Jag hämtade därför ut ett par gratis mockasiner till stora trollet i julklapp.
På H&M hade vi en check på 50 kronor. Jag hämtade ut ett par strumpbyxor till Lilla trollet, och ett armband till Stora trollet.
Totalpris för allting på bilderna: 380 kronor! Lagom tycker jag.
Om barn och alkohol
Sedan jag blev mamma har råden angående alkohol och amning ändrats. Idag sägs det att det inte finns några medicinska risker, vad man vet, för barnet om du som mamma dricker alkohol. Vad man däremot vet är att det i alla fall inte finns några positiva aspekter av att dricka alkohol när man ammar!
Tre anledningar till att inte dricka när du ammar.
1) När du dricker är du inte lika skärpt, och kan därmed omöjligt ta lika god hand om ditt barn.
2) I djurförsök med råttor har man kommit fram till att råttor som får alkohol i mjölken är mer benägna att dricka alkohol än andra råttor. Troligen fungerar människan likadant.
3) Spädbarn som fått i sig alkohol genom bröstmjölken föredrar leksaker som luktar alkohol framför andra leksaker.
Barn påverkas därmed i allra högsta grad om du dricker när du ammar. Barn och alkohol hör inte ihop. Jag avstår gärna alkohol för mina barns skull. Hur gör du?
Jubel och fanfar
Pappersgurer
I en korg har mina barn sina "Pappers-gurer". De leks det ivrigt med. Tur att mamman tycker att det är kul att göra sådana. Nästa projekt tror jag är att göra dinosaurier.
Om att amma
Lilla trollet var tillväxthämmat redan i magen. När hen kom ut var hen liten och ynklig. Amning var inget för henom. Min mjölk gavs på sked - jag vägrade flaska. Efter en halv vecka började hen ändå amma lite. Men för lite. Återigen blev det barnakuten. Den här gången med en veckas inläggning på barnavdelningen. Var tredje timme väcktes hen för att äta. I början blev det bara sond. Sedan blev det sked och sond. Och till sist amning, sked och sond.
Jag var ensam med henom. Pappan var mitt uppe i sitt examensarbete, samtidigt som han tog hand om stora trollet som var hemma och var sjukt. När trollet hade vägts (vilket gjordes före och efter målet, för nogranna listor som skulle fyllas i), provammats, skedmatats, sondats och vägts var det dags för mig att pumpa. Sedan hade jag 75 minuter på mig innan det var dags att börja om. På natten pumpade jag inte varje gång. Då hade jag 90 minuter på mig, från att jag lade ner lilla trollet till jag skulle ta upp henom igen.
Mot alla odds fick jag igång amningen (visserligen med hjälp av amningsnapp). Nu ammade lilla trollet varannan timme i en timme. På natten oftare och kortare. Det brukade snitta på 10 timmar per dygn som jag ammade. Varje dag. Sju dagar i veckan. I fyra månader. Därefter glesade det ut något. Men nätterna bestod fortfarande av amning, amning, amning. Vid tio månader började hen plötsligt sova en del. Fortfarande var hen helt ointresserad av annan mat än mjölk.
Stora trollet ammades i 13,5 månader. Lilla trollet helammades i stort sett till hen var 15 månader. Idag äter hen gärna mat, men vill helst amma varannan (!) timme. Jag försöker hålla ner det. Men cirka tre gånger om dagen blir det ändå, trots att hen är 1,5 år. Amningen känns allt annat än förbi.
Visst är det slitigt för oss mammor, men jag är övertygad om att barn mår bäst av att få amma länge. Både WHO och Livsmedelsverket rekommenderar ju amning i minst 12 månader i de fall där det går. WHO säger till och med att man bör amma i två år.
Jag skulle inte få för mig att amma stora barn. Stora trollet fick sluta när hen drog ner mitt linne, sade “där” och tog för sig i tid och otid. Dessutom fanns det planer på småsyskon, vilket påskyndade processen att sluta amma för min del. Nu planeras det inte småsyskon. Alltså finns det inget som hindrar min bebis att få vara min lilla bebis ett tag till.
Det kanske mest är jag som mamma som inte känner mig redo att sluta amma? Inte fysiskt. Att amma ett barn med tio stycken tänder är ingen höjdare. Men jag är nog inte redo att ge upp mina ideal, att gå emot min övertygelse mot vad som är bäst för barnet. Och just nu är jag inte redo att ge upp amningen. Att få lyfta över min lilla till mig, från spjälsängen, och se henom somna om mitt i maten på morgonen, tätt intill mig. Det är nog det finaste som finns.
Föräldraförsäkring - svar på tal
- Jag bygger inte min uppfattning på min egen situation. En delad föräldraförsäkring är kännbart för oss också. Min man arbetar, jag är student utan csn. Min föräldrapeng + mannens lön är alltså högre än. 0 kronor + 80% av mannens lön. Barnens bästa är viktigare än vår ekonomi.
- Jag är för amning. Jag skulle aldrig mata mina barn med någonting annat än bröstmjölk (eller ersättning om jag verkligen var tvungen) för sex månaders ålder. Jag ammar fortfarande min 1,5-åring. Flera gånger om dagen dessutom.
- Jämställdhet handlar om generella strukturer, inte om specifika fall.
Jag står fortfarande för att jag inte tycker att man är så mycket att ha som förälder om man inte ens vill vara hemma med sitt barn. Jag skulle aldrig välja att skaffa barn med någon som inte vill vara föräldraledig.
Mål 2011
År 2011 skall jag:
- Skriva en c-uppsats + ta igen övriga universitets rester
- Lekar mer med mina barn
- Åka på någon form av semester med barnen och sambon
- Göra fotoalbum till barnen
- Få minst en insändare publicerad i en tidning
- Bli bättre på att planera och strukturera
- Skriva mer
- Börja på babysång med minsta trollet
- Gå och simma minst en gång i månaden
- Äta någonting som vi själva odlat på kolonin
- Måla tavlor till lilla trollets rum
- Minska ned min konsumtion och miljöpåverkan
- Sova mer
- Sortera ut min garderob så att jag trivs med den
- Se ett helt aktuellt/rapport minst en gång i veckan
- Få bättre ordning i våran lägenhet
Vad jag har gjort är:
- Bland annat skrivit med en B-uppsats
- Varken lekt mer eller mindre med barnen. Så det får nog bättras de två sista månderna av året.
- Någon semester blev det ej.
- Fotoalbum till barnen är under konstruktion.
- Jag skickade in en insändare, men brydde mig aldrig om att se om den blev publicerad.
- Planeringen blev inte bättre.
- Skrivandet blev inte mer.
- Babysång gick vi på i vår förra stad.
- Simmat har jag inte gjort, men jag har just tagit upp promenerandet.
- Kolonin flyttade vi ifrån.
- Tavlor har det inte blivit några alls målade.
- Min konsumtion har varit ovanligt hög på sistone. Dock köps mer begagnat nu.
- Jag har sovit mindre (när jag pluggade i våras sov jag mellan 2 och 5 fem dagar i veckan)
- Garderoben sorterades när vi flyttade, men sedan dess har det endast blivit en ny kofta och ett par nya skor.
- Vi har inte ens en tv, så nyheterna ser jag aldrig. Ibland lyssnar jag på ekot.
- Vi håller på att arbeta på bättre ordning i lägenheten. Dock är sovrummet kaosartat just nu.
Vad gör man sen?
- Städa klart lägenheten inför helgen
- Gå och handla bröd (för att slippa baka)
- Stryka det sista sedan gårdagens tvätt (nästan klart)
- Hänga upp en tvätt
Vad skall man göra sedan?
Fantasifullt
Är det bara jag eller heter alla "blogg-mammors" döttrar Jolie eller Joline? Heter alla barn det "på riktigt" med?
För den miljömedvetna
Vi handlar i stort sett bara miljövänliga alternativ till städ, tvätt och hygien. Med tvättnötter blir det både billigt och miljövänligt att tvätta. Tvättnötter är en slags frukt som växer på träd i Indien. Till Sverige kommer de med båt.
För att få tvätten ren, att bli mjuk och att lukta gott krävs 6-8 nötter per tvätt. Jag tycker att det blir lika bra som att tvätta med kemikaliska tvättmedel, men man slipper gifterna i kläderna. Jag är nöjd. Det fungerar utmärkt. Dagens tips är därmed till er: byt ut tvättmedlet mot tvättnötter.
Tvättnötter kan till exempel beställas på Veganlife eller från Ekogarderoben.
Att ta sitt ansvar som förälder
Det sägs att den gemensamma föräldraförsäkringen där föräldrar kan överlåta dagar till varandra handlar om valfrihet. Frågan är då vems valfrihet? Inte barnen i alla fall. Det lilla barnet får inte möjlighet att välja att vara med båda sina föräldrar. Valfriheten finns inte ens för män och kvinnor: kvinnorna förväntas vara hemma och männen förväntas arbeta. Den gemensamma föräldraförsäkringen handlar alltså inte om valfrihet, utan om att bevara normer och traditionella könsroller.
Som mamma vill jag helst vara hemma med barnen hela tiden. Barnens pappa vill också helst vara det. För barnens skull har vi valt att inte ge några dagar till varandra. Barn har rätt till tid med båda sina föräldrar.
I de familjerna där den ena föräldern ger över alla dagar som är möjliga att ge till sin partner, undrar jag om denna person är lämpad att vara förälder. Hur kan man vilja offra sin tid med barnet för någonting annat?
Ett barn behöver båda sina föräldrar lika mycket. Att frånta barnet sin tid med den ena föräldern är därför fel. För att få bukt med problemet krävs en lagstadgning. Om pappan (eller mamman) inte skulle vilja vara föräldraledig skulle familjen få lov att klara sig på hälften av dagarna.
Många sätter amningen som ett argument för att mamman skall vara hemma. Det är lågt. De flesta mammmor helammar inte barnet längre än till fyra månader, och trappar sedan raskt ner. Det finns då ett stort utrymme även för pappan att vara hemma antingen efteråt, eller också delar av dagen redan från början.
För barnens bästa bör vi dela föräldraledigheten. Och vem vill inte sitt barns allra bästa?
Santa Claus is coming to town
Jag kan tipsa om att barnens fina speldosa återigen finns på Guldfynd.
Appropå handling
Icke ekologiskt. Ostarna är ett krux, eftersom vi inte äter löpe. (Parmesanen har dock löpe, men den är till barnen, och de är inte hel-vegetarianer). Eko-champinjonerna hade ingen datummärkning och såg inte så färska ut. Sötpotatis och löken fanns inte ekologisk. Knäckebrödet var för dyrt att köpa ekologiskt.
Och här är det ekologiska. Som ni ser blir det ändå en hel del ekologiskt, fast vi har dragit ner på det.
När det är specialerbjudande (på okej märken) köper jag icke-ekologiskt på en del varor. Vissa varor låter jag hellre bli att äta, än att köpa det ekologiskt.
Men egentligen ligger ju felet på att det är tillåtet att sälja icke-ekologiskt. Varför är det tillåtet att sälja varor med gift i!? "Kravmärkt eller slavmärkt?" som min man brukar fråga om kaffet.
Tips för eko-handling är dessutom att undvika att ta plastpåsar till frukt och grönsaker (framförallt om du scannar själv) och att ta med dig handlingspåsar hemifrån.
Att tycka är att kränka
När jag skriver argumenterande inlägg vill jag att ni argumenterar med mig, eller mot mig. Det spelar ingen roll så länge ni har en åsikt. Det är inte kränkande. Att ha annan åsikt än någon är inte att vara feg bakom sin anonymitet. Det är inte personer som ifrågasätts utan tankar, åsikter, normer och ideal.
Jag står för mina egna åsikter på min egen blogg, men också på andras. Det måste vi få göra. Det är viktigt med egna åsikter. Det är därför som vi har åsiktsfrihet i Sverige. Det är någonting som vi alla måste kämpa för att vi skall fortsätta få ha, även när vi diskuterar över Nätet.
Snart ett skolbarn
Vi fick ett mail från ett kooperativt dagis att vi var välkomna att komma och titta på deras verksamhet. Som ni kanske vet väntar vi ivrigt på att Stora trollet skall få en dagisplats. Eftersom vi är nyinflyttade är det omöjligt att få en kommunal plats - kön är ett år. Så vi kan vara glada om vi får en plats till henom innan nästa höst. Då är hen nästan 4,5 år. Jag anser att vi behöver en plats. Vi känner inga andra barn här, förutom kusinerna (nyss fyllda 2 år och liten bebis) samt en 16,5 månader gammal sötnos. Vår stora behöver träffa barn.
Samtidigt kan vi inte tänka oss vilken plats som helst. Privatägt går bort för mig. Likaså dagmammor som vanligen är outbildade. Dessutom skall stället uppfylla våra kostkrav och våra andra krav.
Dagiset:
- måste vara noggranna med hygien och att barnen är hemma när de är sjuka.
- måste erbjuda vegetarisk mat
- måste ha en bra genussyn och arbeta aktivt med den
- bör helst ha utbildad personal (annars kan jag själv ta bättre hand om dem)
- får gärna ha någon man anställd också, eftersom en blandad personalgrupp inverkar positivt på barngruppen.
Om 1,5 år är det dessutom dags att söka skola (!) åt den stora med. Därför känns det viktigt att vi hamnar i rätt område. Går hen på dagis långt borta kommer hen inte att gå i skolan med barn som går nära. För mig är det viktigt att barnen har kompisar på nära håll när de är så stora att de kan gå ensam hem till sina kompisar.
Mycket att tänka på med andra ord.
När gröten blir för tråkig...
... får man hitta sig annan frukost.
En fetaost till stora trollet
Tävla hos Elinochalva om ett presentkort värde 300 kr hos Blå elefant
Om jag vann skulle jag välja:
Den här fina kaninen till Lilla trollet, som har lovats en mjukisdjur när hen blir stor och slutar amma
Den här fetaosten har jag kikat på tidigare till stora trollet. Eftersom hen alltid har älskat fetaost!
Även annan leksaksmat skulle gå hem hos stora trollet.
Å, vad gärna jag skulle vilja vinna. Jag älskar Blå elefant!
Att bryta mot suntförnuft
Alltid när jag handlar skäms jag över det som åker ner i min korg och inte är krav-märkt. Våra barn har inte fått lov att äta annat än kravmärkt före ettårsdagen. Några saker skulle jag aldrig få för mig att köpa annat än ekologiskt, såsom mjölk och andra mejeriprodukter, ägg, bananer, fisk, paprika och vindruvor. Men för tillfället har vi bara en lön in och klarar inte av att handla allt ekologiskt - det går bara inte! Då skulle vi få snåla in på allting annat (och vi lever redan tämligen snålt. Även om vi för tillfället har handlat en del till vårt nya hem, och en hel del kläder till barnen (dock begagnat) eftersom båda nyligen har bytt storlek).
Vi drar vårt strå till stacken genom att vara lakto-ovo-vegetarianer (bortsett från barnen som äter fisk). Hur gör du för att minska din klimatpåverkan?
När vi får in mer pengar kommer vi endast att äta ekologiskt, igen. Vill du bli inspirerad så kika in bästa sidan.
Repris
Varje kväll städar jag och barnen hela deras rum. En kväll i veckan sorterar vi alla leksaksbackar, byter lakan och torkar golvet. Mitt stora troll är extremt ordentligt, och plockar oftast undan alla grejer. Ändå ser rummet ut så här jämnt och ständigt. Kan det vara lilla trollet måntro?
Nu väntar jag på att mannen skall bli färdig med duschning och skäggklippning, och komma ut från badrummet. När han gör det är det dags för mig att gå på en snabb promenad. Det behövs. I vanliga fall går jag så långsamt eftersom jag jämnt har små traskande troll med mig.
Vad resten av kvällen har att bjuda på får vi se.
Att läsa
Knappt 3,5 år gammal är Stora trollet på god väg att lära sig läsa.